closer-popup
footboom
Авторизация пользователя на сайте footboom1.com
Вход через социальные сети
или
Забыли пароль?
Регистрация
closer-popup
footboom
Регистрация
Поля отмечены звездочками * обязательны для заполнения

Ваша відповідь збережена
Зробіть, будь ласка, прогноз для майбутніх матчів
successful

Спасибо!

Готово! Проверьте свою электронную почту, чтобы узнать о специальном предложении!
closer-popup

Як естонський ІТ-ник допомагає ЗСУ автомобілями - передав більше 60 позашляховиків

Як естонський ІТ-ник допомагає ЗСУ автомобілями - передав більше 60 позашляховиків
Источник фото:
Изменить размер a+ a-
402
0
Фавбет Бонус 10 000 грн
получить

Співзасновник відомого естонського стартапу Pipedrive, ІТ-підприємець Рагнар Саас з кінця березня пригнав українським бійцям більше 60 позашляховиків. Він допомагає підрозділам, які знаходяться на "передку" – на Харківщині, Луганщині, Миколаївщині. А команда коворкінгу Lift99, який Рагнар відкрив у Києві, допомагає з логістикою та збирає гроші та забезпечує українських солдатів усім необхідним. Рагнар розповів AIN.UA, з чого почалась ініціатива, хто і як доставляє автомобілі на потреби українській армії і як особисто на нього вплинула ця війна:

– Як повномасштабне вторгнення росії в Україну вплинуло на вас особисто? 
– Я дізнався про нього через 30 хвилин після початку, 24 лютого близько 5 ранку. У нас в Lift99 був заздалегідь підготовлений план на випадок, якщо почнеться повномасштабна війна, і що робити в такому випадку. Тож як тільки вона почалася, вся команда підскочила і виїхала з Києва ще до 7 ранку, коли на дорогах почалися жахливі затори. Перші два дні були дуже депресивними. Ми в Естонії неначе дивились якийсь фільм жахів, але для українців це було реальністю. На другий день, коли жах трохи притупився, я перерахував $20 000 на українську армію. Якщо в перший день важко було отримати інформацію, то вже на другий стало зрозуміло, що Україна залишиться державою. В понеділок я давав інтервʼю естонському бізнес-виданню і чітко заявив, що на мою думку Україна вистоїть і залишиться незалежною, і рано чи пізно підтягнуться союзники. Мати моєї дружини переїхала з України до Таллінну, але скоро вона планує повертатися додому. Так, мій звʼязок з Україною настільки тісний, що я не міг залишатися осторонь.

Як естонський ІТ-ник допомагає ЗСУ автомобілями - передав більше 60 позашляховиків - изображение 1фото - ain.ua

– Ви допомагаєте українським захисникам з автомобілями. Розкажіть, як зʼявилась така ініціатива?
– Щойно команда Lift99 евакуювалась до Львову, вони почали моніторити, як можна допомогти. В перші дні були переважно базові потреби, на зразок бронежилетів, аптечок тощо. Було потрібно буквально все.

І вони зібрали приблизно $700 000 пожертвувань, і це вражає. На сьогодні цифри можуть бути більші, сума постійно змінюється.

Памʼятаю, це був третій тиждень березня, коли підрозділ, що стояв поблизу Харкова, сконтактував з нами – їм потрібна була машина. Та, що в них була до цього, заглухла прямо посеред битви. Я десь читав, що Литва активно допомагає Україні авто. Тож негайно зайшов на естонський сайт продажу авто, знайшов Toyota Hilux і вже на наступний день купив її. Я опублікував пост в соцмережах про те, що купив авто для українських бійців у Харкові, і на моє здивування мені почали писати багато людей. Хтось хотів продати машину, хтось пропонував навіть подарувати, і кількість таких повідомлень зростала. Щоб ви розуміли, я купив ту машину в неділю і написав, що гнатиму її в Україну у пʼятницю. І за ці чотири дні у нас було вже 14 машин з водіями, готові виїжджати з Таллінну о 6 ранку у пʼятницю! Пригадую, що я тоді потягнув мʼяз на нозі і ледве міг ходити, але вже опівночі ми прибули на кордон. А в суботу по обіду машини вже були у Львові.

Ми надіслали в Україну вже 63 машини. І я вже збився з підрахунку, але, наскільки памʼятаю, ми допомогли 40 різним підрозділам, переважно з Харкова, Миколаєва та Донбасу. 

І я пишаюся, що один з цих підрозділів – 227-й батальйон 127-ї бригади Територіальної Оборони при ЗСУ в Харкові – саме на естонській машині контратакували і знищили найсильніший осійський танк Т-90М "Прорив", і вийшли на російський кордон!

Читайте также: Придбай футболку з принтом – допоможи ЗСУ та ТРО!

– Хто окрім команди Lift99 допомагав вам закуповувати авто? Переважно підприємці чи були і звичайні люди?
– Дехто з підприємців брав участь, так. Наприклад, естонський стартап Veriff надіслав одну машину і Klaus надіслав дві машини. Також один венчурний капіталіст надіслав машину, і ще одна приїхала від ангел-інвестора. Але були і звичайні люди. Наприклад, пенсіонер з півдня Естонії, який пожертвував всю свою пенсію за місяць на покупку авто. Також мені подзвонив голова малесенького муніципалітету на заході Естонії і сказав, що у них є на балансі Toyota Hilux, яку громада вирішила пожертвувати українській армії. Також мені писали люди не тільки з Естонії, а й інших країн. Наприклад, грузинка, яка проживає в Канаді і збирає гроші на допомогу Україні. Також багато українців-волонтерів зі США. Взагалі в Естонії важко купувати машини, тому що цей ринок у нас буквально порожній. Але люди в нашій країні дуже хочуть допомагати хоч чимось, і їх так багато! Наприклад, минулого тижні до нас долучилися волонтери, щоб фарбувати машини у мілітарні кольори.

Як естонський ІТ-ник допомагає ЗСУ автомобілями - передав більше 60 позашляховиків - изображение 2фото - ain.ua

– Як вам вдалося привернути так багато уваги до ініціативи?
– У мене досить розвинений нетворк, у тому числі і у соціальних мережах. Тож коли я оголосив, що повезу авто в Україну, мені написали багато людей. Варто зазначити, що в першому конвої мене супроводжували переважно люди, з якими я не був до цього знайомий.

Але потім доєдналися колеги з Lift. Вони приїздили по машини, перевіряли їх і взяли на себе всю бюрократію. А ще у нас є графічний дизайнер, який організовує перефарбовування.

Сьогодні всі в Lift99 працюють, щоб доставляти авто напряму підрозділу у максимально стислі строки. Це основне. Нам пощастило знайти партнера у Львові, який допомагає нам сьогодні пришвидшити перетин кордону – тепер це займає не більше двох годин.

Як правило, ми приганяємо авто на польський кордон, там їх забирають дівчата від партнера і далі переганяють в Україну. Все відбувається дуже швидко, і солдати отримують авто вже на наступний день, а буває що і в той самий день. Залежить від їх локації.

Зараз все дуже швидко змінюється, і ми постійно переосмислюємо, як можемо щось змінити. От, наприклад, минулого тижня ми передавали авто в Сєверодонецьк, і командир був дуже зворушений. Він буквально плакав, тому що через брак коліс втратив багато побратимів. Ми дістали саме те, що він просив – Toyota Landcruiser, і на цей раз ми гнали її напряму з Таллінну у Київ, а вже звідти – на локацію.  В цілому в тому конвої ми пригнали 7 машин в Луганську область, де сьогодні точаться найбільш запеклі бої.

Як естонський ІТ-ник допомагає ЗСУ автомобілями - передав більше 60 позашляховиків - изображение 3фото - ain.ua

– З якими труднощами довелося стикнутися і як їх долали? 
– Коли ми їхали самим першим конвоєм, ми гадки не мали, чи взагалі зможемо переїхати через кордон. Ми не знали, як юридично все оформимо і які нам потрібні документи… Польські митники були дуже спантеличені, вони не знали, як нас пропустити. Ми довго пояснювали їм, хто ми і що, і нарешті заїхали в Україну. Основні труднощі завжди повʼязані з логістикою. В перший раз ми не знали, як багато часу піде на це, на той момент на кордоні з-боку Європи в Україну були дуже великі черги. Нам пощастило, що ми перетнули кордон за декілька годин. Потім ми навчилися робити це швидше завдяки нашим партнерам. Ще дуже важко відмовляти людям, які хочуть пожертвувати авто. Найвищий наш пріоритет – машина повинна бути у відмінному стані, тому що вона буде експлуатуватись в екстремальних умовах. Дві машини, які ми пригнали в Україну, зламалися. Після цього ми робимо доскональний техогляд кожного авто, щоб переконатися, що з ним все добре. І якщо ми бачимо, що є ризик, що машина не витримає, ми ввічливо відмовляємо людям, хоча вони надзвичайно добрі і хочуть допомогти. 

Читайте также: Батальйон "Карпатська Січ" продемонстрував знищені війська рф (Фото)

– Коли ви востаннє були в Україні та чи плануєте візит найближчим часом? 
– Востаннє я був в Україні 28 березня, коли пригнав 14 авто до Львову для української армії. Тепер я планую відвідати Київ, орієнтовно у червні.  

– Нещодавно ви відкрили київський Lift99. Чому вирішили це зробити?
– Це було рішення команди. Вони обговорювали, як допомогти відбудовувати екосистему і дійшли висновку, що найкращий спосіб це робити – повернутися в Київ і знов, крок за кроком, повертати стартап-комʼюніті до життя. Звичайно, враховуючи безпекову ситуацію, на це знадобиться час. Але зараз команда Lift99 намагається бути корисною для стартапів, допомагати їм масштабувати їх бізнес глобально та виходити на міжнародні ринки. Багато з них сьогодні розкидані по всьому світу: хтось в Португалії, хтось в Берліні, але є й ті, хто лишився в Україні. Люди потроху повертаються до Києва, навіть незважаючи на проблеми з пальним. Сьогодні більшість українських стартапів поєднують роботу над проектами з допомогою армії та волонтерством. Я не помітив великого спаду, і відверто це мене вразило. Те, як люди адаптувалися, як вони працюють на два фронти і знаходять вихід у такі важкі часи.

Читайте также: США прийняли рішення передати Україні далекобійні ракетні системи

– Чи плануєте ви й надалі допомагати Україні?
– Звичайно. Ми з командою постійно оговорюємо, як можемо допомагати. Сьогодні ми бачимо, що інші країни починають потроху надсилати військову допомогу, багато що вже приїхало. Але наша ініціатива продовжує працювати, тому що на війні все дуже швидко змінюється. І ще більшим питанням після перемоги стане відбудова України. Світ побачив, що Україна і українці – найсильніші. І це певно єдине хороше, що є у цій війні. Допомога від Естонії, Польщі, Латвії та інших країн світу безпрецедентна. Моя дружина з України, і вона ще ніколи не бачила в Естонії так багато українських стягів.  Україна стала найбільшим глобальним брендом. А українські герої надихатимуть не одне покоління на всій Землі.

Популярные новости
Источник новости:
Оцените материал
Поделиться
Комментарии (0)

Оставить комментарий

Рейтинг букмекеров

Лента новостей

24 апреля
20:39
Журналист: Арне Слот заинтересован работать в "Ливерпуле"
20:23
Хави и боссы "Барселоны" не смогли договориться о продолжении контракта
20:07
США объявили новый пакет военной помощи Украине
19:53
Душан Влахович: "Я не Неймар, Азар или Месси, мое преимущество - голы"
19:34
Генштаб ВСУ: Оперативная информация по состоянию на 18.00 24.04.2024
19:29
Артём Милевский: "Интересно найти нападающего, который был бы похож на меня"
19:21
Лунин ответил на вопрос, был ли гол Ямала в Эль-Класико
19:10
Официально: сборные Украины и Польши сыграют на "Народовом"
18:59
Матч женских команд "Шахтера" и "Кривбасса" завершился дракой "стенка на стенку" (Видео)
18:52
Роман Яремчук впервые индивидуально потренировался после травмы
18:47
"Минай" сделал официальное заявление о возможной сдаче матча против "Динамо"
18:26
Официально: проведено служебное расследование по факту возможного влияния на исход матча 16-го тура УПЛ "Минай" – "Динамо"
18:16
Георгий Бущан: "Чтобы догнать Шовковского, мне нужно сыграть еще две карьеры"
18:02
Мартин Киоун – о победе "канониров" над "Челси": "Это сильный сигнал для "Манчестер Сити"
17:46
Джо Коул: "Если "Челси" даже скупит всех потенциальных звезд, то будет сложно"
17:31
Хусрав Тоиров покинет "Шахтер" по завершении сезона
17:16
Ральф Рангник подтвердил начало переговоров с "Баварией"
16:58
"Днепр-1" окончательно отказал "Динамо" в просьбе перенести матч из Днепра в другой город страны
16:45
Артем Кравец сообщил о стажировке в Манчестере
16:30
Хавьер Тебас: "Система автоматического определения гола – не идеальна, поэтому ее нет в Ла Лиге"
16:16
"Шахтер" не смог подписать 16-летнего игрока "Металлиста"
15:58
Конор Галлахер прокомментировал плакат юного фаната со словами "Я не хочу вашу футболку!.."
15:46
Флорентино Перес перед матчем с "Барселоной" пришел поприветствовать игроков и судейскую бригаду
15:29
Дензел Дюмфрис: "Жду успешного завершения переговоров с "Интером"
Больше новостей
24 апреля
20:07
США объявили новый пакет военной помощи Украине
19:34
Генштаб ВСУ: Оперативная информация по состоянию на 18.00 24.04.2024
19:29
Артём Милевский: "Интересно найти нападающего, который был бы похож на меня"
19:21
Лунин ответил на вопрос, был ли гол Ямала в Эль-Класико
19:10
Официально: сборные Украины и Польши сыграют на "Народовом"
18:59
Матч женских команд "Шахтера" и "Кривбасса" завершился дракой "стенка на стенку" (Видео)
18:52
Роман Яремчук впервые индивидуально потренировался после травмы
18:47
"Минай" сделал официальное заявление о возможной сдаче матча против "Динамо"
18:26
Официально: проведено служебное расследование по факту возможного влияния на исход матча 16-го тура УПЛ "Минай" – "Динамо"
18:16
Георгий Бущан: "Чтобы догнать Шовковского, мне нужно сыграть еще две карьеры"
17:31
Хусрав Тоиров покинет "Шахтер" по завершении сезона
16:58
"Днепр-1" окончательно отказал "Динамо" в просьбе перенести матч из Днепра в другой город страны
16:45
Артем Кравец сообщил о стажировке в Манчестере
16:16
"Шахтер" не смог подписать 16-летнего игрока "Металлиста"
13:58
"Ярмолюк станет ключевым в "Брентфорде", Мудрик внес вклад в прогресс "Челси" - оценка The Guardian
13:30
Журналист Брасселл: "Если "Эвертон" вылетит, другая команда АПЛ захочет подписать Миколенко"
13:15
Журналист Sky Sports Тейлор: "Соперники поняли роль Зинченко и пользуются этим"
12:25
Александр Зинченко: "Впереди еще четыре финала"
12:10
Арбитров на матчи 26-го тура УПЛ назначили с помощью жеребьевки
11:55
Евгений Селин во второй раз стал отцом
11:30
"Кривбасс" инициировал создание новой команды "Легенды Кривбасса"
11:15
"Реал" готов продать Лунина за 40 млн евро, если с ним не удастся продлить контракт
11:00
Максим Шацких: "У "Динамо" еще очень хорошие шансы на чемпионство"
10:45
Виктор Вацко: "Идея президента "Вереса" Надеина напоминает коммунизм"
Больше новостей
24 апреля
20:39
Журналист: Арне Слот заинтересован работать в "Ливерпуле"
20:23
Хави и боссы "Барселоны" не смогли договориться о продолжении контракта
19:53
Душан Влахович: "Я не Неймар, Азар или Месси, мое преимущество - голы"
19:21
Лунин ответил на вопрос, был ли гол Ямала в Эль-Класико
18:52
Роман Яремчук впервые индивидуально потренировался после травмы
18:02
Мартин Киоун – о победе "канониров" над "Челси": "Это сильный сигнал для "Манчестер Сити"
17:46
Джо Коул: "Если "Челси" даже скупит всех потенциальных звезд, то будет сложно"
17:16
Ральф Рангник подтвердил начало переговоров с "Баварией"
16:30
Хавьер Тебас: "Система автоматического определения гола – не идеальна, поэтому ее нет в Ла Лиге"
15:58
Конор Галлахер прокомментировал плакат юного фаната со словами "Я не хочу вашу футболку!.."
15:46
Флорентино Перес перед матчем с "Барселоной" пришел поприветствовать игроков и судейскую бригаду
15:29
Дензел Дюмфрис: "Жду успешного завершения переговоров с "Интером"
15:15
Эрик тен Хаг: "У нас есть проблемы с Гарначо и Рашфордом"
14:59
Альваро Мората не тренировался с "Атлетико" из-за невралгии
14:46
Карлос Тевес срочно госпитализирован
14:31
Оливье Жиру договорился о контракте с "Лос-Анджелесом" - L'Equipe
14:16
"Милан" может возглавить Доменико Тедеско
13:58
"Ярмолюк станет ключевым в "Брентфорде", Мудрик внес вклад в прогресс "Челси" - оценка The Guardian
13:42
Икер Муньяин покинет "Атлетик" после завершения нынешнего сезона
13:30
Журналист Брасселл: "Если "Эвертон" вылетит, другая команда АПЛ захочет подписать Миколенко"
13:15
Журналист Sky Sports Тейлор: "Соперники поняли роль Зинченко и пользуются этим"
13:00
"Наполи" пристально следит за Артемом Довбиком
12:25
Александр Зинченко: "Впереди еще четыре финала"
12:00
"Аякс" – "Эксельсиор". Анонс и прогноз матча
Больше новостей
24 апреля
03:00
Бруски - Мирасол: прямая трансляция матча
19:45
Твенте - Алмере: прямая трансляция матча
20:00
Лорьян - ПСЖ: прямая трансляция матча
21:30
Брюгге - Генк: прямая трансляция матча
21:30
Андерлехт - Серкль Брюгге: прямая трансляция матча
21:45
Вулверхэмптон - Борнмут: прямая трансляция матча
21:45
Ковентри - Халл: прямая трансляция матча
22:00
Манчестер Юнайтед - Шеффилд Юнайтед: прямая трансляция матча
22:00
Эвертон - Ливерпуль: прямая трансляция матча
22:00
Кристал Пэлас - Ньюкасл: прямая трансляция матча
22:00
Монако - Лилль: прямая трансляция матча
22:00
Марсель - Ницца: прямая трансляция матча
22:00
Аякс - Эксельсиор: прямая трансляция матча
22:00
Аталанта - Фиорентина: прямая трансляция матча
22:15
АВС - Порту II: прямая трансляция матча
23 апреля
03:00
Вила Нова - Гуарани: прямая трансляция матча
21:30
Стандард - Мехелен: прямая трансляция матча
21:30
Сент-Трюйден - Гент: прямая трансляция матча
21:30
Вестерло - Лёвен: прямая трансляция матча
21:45
Валансьен - Аяччо: прямая трансляция матча
21:45
Родез - Париж: прямая трансляция матча
21:45
Кевийи - Амьен: прямая трансляция матча
21:45
Гренобль - Сент-Этьен: прямая трансляция матча
21:45
Труа - По: прямая трансляция матча
Больше новостей
24 апреля
12:00
"Аякс" – "Эксельсиор". Анонс и прогноз матча
12:00
"Монако" – "Лилль". Анонс и прогноз матча
12:00
"Манчестер Юнайтед" – "Шеффилд Юнайтед". Анонс и прогноз матча
12:00
"Марсель" - "Ницца". Анонс и прогноз матча
12:00
"Кристал Пэлас" - "Ньюкасл". Анонс и прогноз матча
12:00
"Аталанта" - "Фиорентина". Анонс и прогноз матча
12:00
"Эвертон" - "Ливерпуль". Анонс и прогноз матча
11:45
"Вулверхэмптон" - "Борнмут". Анонс и прогноз матча
11:30
"Брюгге" - "Генк". Анонс и прогноз матча
10:00
"Лорьян" – ПСЖ. Анонс и прогноз матча
12:00
Аталанта - Фиорентина: прогноз на матч
12:00
Аякс - Эксельсиор: прогноз на матч
12:00
Монако - Лилль: прогноз на матч
12:00
Марсель - Ницца: прогноз на матч
11:45
Ковентри - Халл: прогноз на матч
11:30
Брюгге - Генк: прогноз на матч
11:30
Андерлехт - Серкль Брюгге: прогноз на матч
10:00
Лорьян - ПСЖ: прогноз на матч
09:45
Твенте - Алмере: прогноз на матч
23 апреля
12:00
"Лацио" - "Ювентус". Анонс и прогноз матча
12:00
"Арсенал" - "Челси". Анонс и прогноз матча
12:00
Лестер - Саутгемптон: прогноз на матч
11:45
Бастия - Конкарно: прогноз на матч
11:45
Валансьен - Аяччо: прогноз на матч
Больше новостей

Рейтинг казино

4500 грн + 100FS
Забрать подарок →