closer-popup
footboom
Авторизация пользователя на сайте footboom1.com
Вход через социальные сети
или
Забыли пароль?
Регистрация
closer-popup
footboom
Регистрация
Поля отмечены звездочками * обязательны для заполнения

Ваша відповідь збережена
Зробіть, будь ласка, прогноз для майбутніх матчів
successful

Спасибо!

Готово! Проверьте свою электронную почту, чтобы узнать о специальном предложении!
closer-popup

Олексій Михайличенко: "Коли з Росії поздвонили щодо зміни громадянства, чітко висловив свою позицію. Більше не дзвонили"

Олексій Михайличенко: "Коли з Росії поздвонили щодо зміни громадянства, чітко висловив свою позицію. Більше не дзвонили"
Изменить размер a+ a-
1967
9
Фавбет Бонус 10 000 грн
получить

Спортивний директор Динамо, легенда клубу Олексій Михайличенко дав велике інтерв’ю порталу "Футбол 24". Тридцятого березня Михайличенку виповниться 56 років.

Він непогано попрацював на футбольному полі – перемагав у чемпіонатах СРСР, Італії та Шотландії. Піком його кар'єри став 1988 рік, коли виграв олімпійські золоті медалі в Кореї, срібні нагороди чемпіонату Європи в Німеччині і звання найкращого футболіста СРСР.

Завершивши кар'єру, Олексій Михайличенко тренував київське Динамо і збірну України, а з 2013 року працює спортивним директором столичного клубу. У розмові з Максимом Розенком Олексій Олександрович згадав про відмову московському Динамо, трансферну вартість у 1990 році і власні біоритми.

Підпис Лобановського

– Олексію Олександровичу, пам'ятаєте епізод вашого "відрядження" з київського Динамо у московське?

– Історія трапилася у 1986 році, напередодні чемпіонату світу в Мексиці. У табір збірної СРСР разом з Лобановським поїхала вся основа київського Динамо. Тим часом центральна рада товариства вирішила перевести мене у московське Динамо в наказовому порядку. Їм навіть якось вдалося домовитись з цього приводу із Валерієм Васильовичем – на власні очі бачив завізований тренером документ. Там було написано рукою Лобановського "відпускаю до кінця сезону".

Але тут вже я сприйняв все це "в штики". Сказав, мовляв, я не річ, щоб мене віддавали кудись. До того ж без мого відома. І якщо не потрібен київському Динамо, то сам знайду собі іншу команду. У підсумку москвичам відмовив, хоча мені пропонували дуже хороші умови: трикімнатну квартиру, машину, непогану за тими мірками зарплату з різними доплатами.

– У Динамо можна було отримувати доплату за офіцерське звання. Олег Блохін, наприклад, дослужився до майора. А ви в якому званні покидали Київ? Військову форму хоч б раз доводилося вдягати?

– Я під це не підписувався. Уже тоді розумів, що звання – це невелика доплата, але велика кабала. А військову форму навіть не носив – у частині перебував три дні, після чого був відряджений на місце служби у київське Динамо. Це попереднє покоління команди було при офіцерських званнях. А вже в наші часи хлопці військового звання особливо не прагнули. Пам'ятаю, що від цієї честі, окрім мене, відмовилися Заваров, Кузнєцов, Чанов.

– У 1988 році ви стали найкращим гравцем СРСР. Як ставилися до таких рейтингів?

– Зрадів, коли вперше потрапив до списку 33 кращих. 1988 рік для мене дійсно видався врожайним – було багато емоцій. Коли в кінці року дізнався, що мене визнали найкращим футболістом країни, зрадів ще більше, тому що в той час у чемпіонаті СРСР виступало багато видатних майстрів.

– Якби не поразка від Голландії у фіналі Євро, рік можна було б вважати ідеальним. Згодом із Гуллітом або ван Бастеном ви не згадували перипетії того нещасливого для збірної СРСР фіналу?

– З Гуллітом спілкувалися, коли Руд працював у Челсі – мій будинок розташований недалеко від бази клубу. Тоді за Челсі виступав мій екс-партнер по олімпійській збірній СРСР Діма Харін, тож я іноді приїжджав до них на базу. Розмовляли з Гуллітом, але до спогадів про наші протистояння на Євро-1988 справа не дійшла. Мені про це згадувати не хотілося, у Гулліта також вистачало інших тем для розмови.

4,8 мільйони за трансфер

У 1990 році в Михайличенка розпочався новий етап клубної кар'єри – італійська Сампдорія заплатила за трансфер півзахисника київського Динамо 4,8 мільйони доларів. Уже в своєму дебютному сезоні Олексій виграв чемпіонат Італії. Втім, стати лідером генуезької команди українцеві так і не вдалося.

– Яких помилок припустилися, виїхавши майже 30 років тому із "залізної завіси"?

– Довелося перебудовуватись і жити за зовсім іншими правилами. Сам переїзд передбачав не тільки зміну футболки – це була зміна способу життя. Адже в СРСР я грав тільки в одній команді. І виступав під керівництвом двох тренерів – Валерія Лобановського у Динамо та національній збірній і Анатолія Бишовця в олімпійській збірній СРСР. До того ж, у нього я ще з 10 років тренувався. А після переїзду в Геную довелося змінити все. Там були інші погляди і традиції.

– Сампдорія не була готовою дати вам час на перебудову?

– Коли людину купують за 4,8 мільйони доларів, то на неї розраховують відразу. У мене ж не все виходило. Було важко відразу перейти на систему "осінь-весна". До цього протягом 10 сезонів у грудні мій організм відпочивав. Це було вже визначено фізіологічно. В Італії ж у цей час – розпал сезону.

– Із сином українського солдата П'єтро Верховодом у Сампдорії знайшли спільну мову? Може, його батько хотів з вами познайомитися?

– Я чув, що у П'єтро є українське коріння, але так глибоко в його життєву історію не вникав. Чесно кажучи, його було важко відрізнити від типового італійця.

– У Сампдорії після Динамо на тренуваннях відпочивали?

– Інтенсивність тренувань була меншою, але підхід – схожий. Теж вистачало тактичних вправ. А ось у Шотландії був приємно здивований тренувальним процесом – ми збиралися, розминалися і грали в дир-дир. На цьому вся робота закінчувалася.

– Давайте з'ясуємо ситуацію з переходом в Глазго Рейнджерс: ви могли залишитися в Генуї, чи все було вирішено заздалегідь на рівні клубів?

– Ми обопільно дійшли до цього рішення. Керівництво Сампдорії дало зрозуміти, що я не сильно підходжу під їхній стиль гри. А я був вже не в тому віці, щоб комусь щось доводити. Від Глазго Рейнджерс надійшла вигідна пропозиція. Контракт запропонували підписати на 4 роки, фінансові умови були кращими, ніж у Сампдорії. До того ж, шотландці виплатили італійцям за мій трансфер 2,2 мільйони фунтів стерлінгів.

У тому переході мені сподобався і підхід італійців – клуб реально турбувався за те, щоб я не втратив у зарплаті. Тож складність мого переходу була тільки одна – шотландці довго не могли знайти грошей, щоб викупити у Сампдорії мій трансфер. Але в підсумку гроші таки знайшли і я почав свої виступи в чемпіонаті Шотландії.

– Усе склалося краще, ніж у Генуї?

– Два перших сезони в Рейнджерс однозначно можу занести собі в актив. Вони пройшли на одному диханні. Після першого сезону був визнаний гравцем року. У третьому сезоні почалися проблеми зі здоров'ям – мені зробили одну операцію, потім іншу. У четвертому вийшов на поле 7 разів.

Але, як не дивно, після закінчення контракту Волтер Сміт запропонував мені залишитися в команді ще на сезон. Хоча на той час у клуб прийшли Пол Гаскойн, Браян Лаудруп, Олег Саленко. Я залишився на п'ятий сезон, який провів уже фактично в ролі дядька-наставника – передавав свій досвід молоді.

– Залишитися у структурі Глазго Рейнджерс вам не пропонували?

– Зробили пропозицію працювати в клубній школі Рейнджерс. Залишатися чи повертатися до Києва – для мене так питання навіть не стояло. Я не настільки добре знав мову, щоб працювати в клубній школі. Повернувся в Україну. Було дуже багато пропозицій зайнятися бізнесом. Відразу їх відкинув – сказав, що не буду займатися тим, у чому не сильно розбираюся.

– У Києві під ваше ім'я давали гроші?

– Скоріше навпаки. Я все-таки з Шотландії приїхав із грошима. Рік просто відпочивав – до того моменту, поки у Київ не повернувся із Близького Сходу Лобановський. Валерій Васильович запропонував працювати в його тренерському штабі. Для мене це було великою удачею.

Принципова позиція

Одна мрія Михайличенка під час ігрової кар'єри все ж не була реалізована – українець так і не зіграв на чемпіонаті світу. На мексиканський Мундіаль-1986 він не отримав виклик, а напередодні ЧС-1990 травмувався у контрольному поєдинку. До відбору на ЧС-1994 збірну України не допустили. Цікаво, що у Михайличенка все ж був шанс зіграти у США, але у складі збірної Росії, разом з іншими уродженцями України – Віктором Онопком, Юрієм Нікіфоровим, Іллею Цимбаларем та Владиславом Тернавським.

– У збірну Росії мене запрошували, – зізнається Олексій Олександрович. – Я відмовився. У той момент виступав за Глазго Рейнджерс. Час тоді був зовсім інший, і тих хлопців, які прийняли пропозицію, не засуджував – це їхній вибір. Але чітко розумів: якщо запропонувати шотландцеві виступати за збірну Англії, з високою ймовірністю можна прогнозувати, що він просто не зрозуміє, про що мова. Свою точку зору чітко пояснив, коли пролунав перший дзвінок із Росії на тему зміни громадянства. Мене правильно зрозуміли і більше не дзвонили.

ДОСЬЄ

Олексій Михайличенко

Народився 30 березня 1963 року в Києві. Амплуа: півзахисник.

Виступав за команди: Динамо Київ (1981-90), Сампдорія Генуя, Італія (1990-91), Глазго Рейнджерс, Шотландія (1991-96).

Досягнення: Олімпійський чемпіон Сеула-1988. Віце-чемпіон Євро-1988. Чемпіон СРСР (1985, 1986, 1990). Володар Кубка СРСР (1982, 1985, 1987, 1990). Чемпіон Італії-1991. Чемпіон Шотландії (1992, 1993, 1994). Володар Кубка Шотландії (1992, 1993, 1994).

Збірні: За збірні СРСР / СНД / України зіграв 43 матчі, забив 9 голів. За олімпійську збірну СРСР зіграв 14 матчів, забив 7 голів.

Найкращий футболіст СРСР-1988.

Тренерська кар'єра: Динамо Київ (1997-02 – асистент Лобановського, 2002-04 – головний тренер команди). Тренер молодіжної збірної України (2004-07). Тренер національної збірної України (2008-09).

З 2013 року працює спортивним директором київського Динамо.

Читайте также: Алексей Михайличенко - о Лобановском, "Динамо" и кого выгонял из сборной Украины (Видео)

Популярные новости
Оцените материал
Поделиться
Комментарии (9) Все комментарии

А дядя то титулованный. К своему стыду не знал...

Вот бы где Сурку в свое время терпение проявить

Ответ на сообщение Talkman

А дядя то титулованный. К своему стыду не знал...

Міха був дуже класним гравцем. І встиг під розвал совка пограти в Європі, і навіть трофеї там повигравав зі своїми командами. Теж трохи шкодую, що суркіс звільнив його тоді перед Бешикташем, не вистачило витримки.

Ответ на сообщение wert

Вот бы где Сурку в свое время терпение проявить

Нуднейшее зрелище был футбол команды Михайличенка ...

Ответ на сообщение klintF

Нуднейшее зрелище был футбол команды Михайличенка ...

А когда захватывающее было?

Ответ на сообщение wert

А когда захватывающее было?

При Демьяненко, как по мне.

Ответ на сообщение klintF

При Демьяненко, как по мне.

При Газе начало сезона

Ответ на сообщение klintF

При Демьяненко, как по мне.

На кошках получалось, а только внятный кто попался и сами кошкой стали.

Ответ на сообщение mkn

При Газе начало сезона

Пока Шеву не взяли.

Оставить комментарий

Рейтинг букмекеров

Лента новостей

29 марта
00:17
Жерсон Родригес приговорен к 18 месяцам условно за домашнее насилие и нападение
00:02
Источник: ФК "Львов" может вернуться в профессиональный футбол
28 марта
23:58
"Кадис" – "Гранада". Анонс и прогноз матча
23:55
17-летний хавбек украинского происхождения тренировался с первой командой "Манчестер Юнайтед"
23:44
Виталий Кварцяный: "Видимо, в тот момент Мудрик думал: "Дай пас - и я пробью!"
23:42
Известно, как Рубиалес давил на Эрмосо через ее родственников
23:26
Полузащитник Исландии, несмотря на горькую пилюлю, пожелал удачи Малиновскому и Зинченко на Евро
23:20
Bild: "Бавария" видит Зидана главным тренером команды
23:16
30 березня відбудеться Dnipro Cup 2024 пам’яті Станіслава Бенько
23:10
"Бенфика" - "Шавиш". Анонс и прогноз матча
23:06
Футзал. Назван состав сборной Украины для участия в международном турнире
22:56
Испанская студентка потребовала убрать статую Дани Алвеса в его родном городе
22:52
Георгий Судаков: "Не могу дождаться, чтобы представить нашу страну в Германии этим летом!"
22:34
Фелипе Мело: "Алвес и Робиньо должны заплатить за то, что сделали"
22:18
Совладельца "Челси" сместят с должности в 2027 году
21:58
AS: "Реал" может перенести презентацию Мбаппе на август
21:47
"Манчестер Юнайтед" хочет приобрести у "Баварии" Йозуа Киммиха
21:18
Ули Хенесс: "Забрать Алонсо в "Баварию" будет очень сложно, если не невозможно"
21:11
Хави подал в суд сразу двух журналистов
20:49
"Шахтер" провел тренировку в полном составе (Видео)
20:48
"Левый берег" - "Агробизнес": прогноз Виктора Козина
20:31
Впервые украинский арбитр будет работать на финале четырех футзальных ЛЧ
20:25
Матвей Пономаренко: "Мы вошли в восьмерку лучших команд, и проходных матчей точно не будет"
19:58
"Райо Вальекано" намерен арендовать Брайана Сарагосу
Больше новостей
29 марта
00:17
Жерсон Родригес приговорен к 18 месяцам условно за домашнее насилие и нападение
00:02
Источник: ФК "Львов" может вернуться в профессиональный футбол
28 марта
23:44
Виталий Кварцяный: "Видимо, в тот момент Мудрик думал: "Дай пас - и я пробью!"
23:26
Полузащитник Исландии, несмотря на горькую пилюлю, пожелал удачи Малиновскому и Зинченко на Евро
23:16
30 березня відбудеться Dnipro Cup 2024 пам’яті Станіслава Бенько
23:06
Футзал. Назван состав сборной Украины для участия в международном турнире
22:52
Георгий Судаков: "Не могу дождаться, чтобы представить нашу страну в Германии этим летом!"
20:49
"Шахтер" провел тренировку в полном составе (Видео)
20:48
"Левый берег" - "Агробизнес": прогноз Виктора Козина
20:31
Впервые украинский арбитр будет работать на финале четырех футзальных ЛЧ
20:25
Матвей Пономаренко: "Мы вошли в восьмерку лучших команд, и проходных матчей точно не будет"
19:38
Генштаб ВСУ: Оперативная информация по состоянию на 18.00 28.03.2024
19:17
Первая лига. 2-й тур (второй этап). Анонс матчей
18:46
Андрей Булеза из-за травмы пропустит Олимпиаду-2024
17:46
УЕФА может расширить заявку команд-участниц Евро-2024 до 26 игроков
17:15
Алексей Сыч: "В составе олимпийской сборной было много новых лиц - нужно было познакомиться"
16:46
Германия объявила об очередном пакете военной помощи для Украины
16:16
"Шахтер" готовится к "Оболони": Пушич поздравил украинских и грузинских игроков с выходом на Евро-2024
15:44
"Динамо": возвращение сборников, подготовка к вояжу в Полтаву
15:29
Егор Ярмолюк: "Посидели в ресторане украинской еды с Льюисом-Поттером, Коллинзом, Гики и Беном Ми"
14:59
Marca: "Лунин понял свое место, не скандалил и прекрасно воспользовался возможностью в "Реале"
14:14
"Шахтер" и "Динамо" – в мировом топ-рейтинге подписания молодых игроков
13:55
Василий Сачко: "В матче с Исландией стоит отметить командные действия сборной Украины и смелость Реброва"
13:40
"Рух" (U-19) получил нового главного тренера
Больше новостей
28 марта
23:58
"Кадис" – "Гранада". Анонс и прогноз матча
23:55
17-летний хавбек украинского происхождения тренировался с первой командой "Манчестер Юнайтед"
23:42
Известно, как Рубиалес давил на Эрмосо через ее родственников
23:20
Bild: "Бавария" видит Зидана главным тренером команды
23:10
"Бенфика" - "Шавиш". Анонс и прогноз матча
22:56
Испанская студентка потребовала убрать статую Дани Алвеса в его родном городе
22:34
Фелипе Мело: "Алвес и Робиньо должны заплатить за то, что сделали"
22:18
Совладельца "Челси" сместят с должности в 2027 году
21:58
AS: "Реал" может перенести презентацию Мбаппе на август
21:47
"Манчестер Юнайтед" хочет приобрести у "Баварии" Йозуа Киммиха
21:18
Ули Хенесс: "Забрать Алонсо в "Баварию" будет очень сложно, если не невозможно"
21:11
Хави подал в суд сразу двух журналистов
19:58
"Райо Вальекано" намерен арендовать Брайана Сарагосу
19:44
Эндрик значительно прибавил в стоимости после матчей за сборную Бразилии
19:28
Ральф Рангник может возглавить "Баварию"
19:14
"Фиорентина" обратилась к Даниэле Де Росси с предложением возглавить команду
18:58
"Эвертон" получит кредит от будущего владельца
18:46
Андрей Булеза из-за травмы пропустит Олимпиаду-2024
18:30
Маркус Рашфорд может пропустить Евро-2024
18:15
"Барселона" активно интересуется Жоржиньо
18:00
"Манчестер Юнайтед" и "Ювентус" могут совершить обмен игроками
17:46
УЕФА может расширить заявку команд-участниц Евро-2024 до 26 игроков
17:29
Ушел из жизни дважды обладатель Кубка чемпионов в составе "Ноттингем Форест"
17:15
Алексей Сыч: "В составе олимпийской сборной было много новых лиц - нужно было познакомиться"
Больше новостей
29 марта
01:00
Нива - Васт: прямая трансляция матча
01:00
ЮКСА - Металлург-2: прямая трансляция матча
12:00
Яруд Мариуполь - Прикарпатье: прямая трансляция матча
12:30
Подолье - Кремень: прямая трансляция матча
13:00
Карпаты - Виктория: прямая трансляция матча
13:00
Чайка - Звягель: прямая трансляция матча
13:00
Белененсеш САД - Фейренси: прямая трансляция матча
13:30
Левый берег - Агробизнес: прямая трансляция матча
14:30
Бристоль Сити - Лестер: прямая трансляция матча
15:00
Миллуолл - Вест Бромвич Альбион: прямая трансляция матча
16:00
Пасуш де Феррейра - Оливейренсе: прямая трансляция матча
17:00
Саутгемптон - Мидлсбро: прямая трансляция матча
17:00
Шеффилд Уэнсдей - Суонси: прямая трансляция матча
17:00
Куинз Парк Рейнджерс - Бирмингем: прямая трансляция матча
17:00
Престон Норт Энд - Ротерхэм: прямая трансляция матча
17:00
Норвич - Плимут Аргайл: прямая трансляция матча
17:00
Халл - Сток Сити: прямая трансляция матча
17:00
Хаддерсфилд - Ковентри: прямая трансляция матча
17:00
Кардифф - Сандерленд: прямая трансляция матча
17:30
Жил Висенте - Фамаликан: прямая трансляция матча
17:30
Тондела - Вилаверденсе: прямая трансляция матча
19:30
Блэкберн - Ипсвич: прямая трансляция матча
20:00
Бенфика - Шавиш: прямая трансляция матча
21:30
Бургос - Эспаньол: прямая трансляция матча
Больше новостей
28 марта
23:58
"Кадис" – "Гранада". Анонс и прогноз матча
23:10
"Бенфика" - "Шавиш". Анонс и прогноз матча
20:48
"Левый берег" - "Агробизнес": прогноз Виктора Козина
15:00
ЮКСА - Металлург-2: прогноз на матч
26 марта
12:30
Испания – Бразилия. Анонс и прогноз матча
12:00
Франция – Чили. Анонс и прогноз матча
11:45
Украина – Исландия. Анонс и прогноз матча
11:45
Уэльс - Польша. Анонс и прогноз матча
11:45
Германия - Нидерланды. Анонс и прогноз матча
11:45
Словения – Португалия. Анонс и прогноз матча
11:45
Англия - Бельгия. Анонс и прогноз матча
11:45
Люксембург – Казахстан. Анонс и прогноз матча
10:31
Испания – Бразилия: ставка на обмен голами
12:00
Франция - Чили: прогноз на матч
11:45
Люксембург - Казахстан: прогноз на матч
11:45
Уэльс - Польша: прогноз на матч
11:45
Украина - Исландия: прогноз на матч
11:45
Австрия - Турция: прогноз на матч
11:45
Словения - Португалия: прогноз на матч
09:00
Грузия - Греция: прогноз на матч
09:00
Литва - Гибралтар: прогноз на матч
27 марта
15:00
Левый берег - Агробизнес: прогноз на матч
15:00
Чайка - Звягель: прогноз на матч
25 марта
11:30
Альбасете - Расинг(Ф): прогноз на матч
Больше новостей

Рейтинг казино

4500 грн + 100FS
Забрать подарок →