closer-popup
footboom
Авторизация пользователя на сайте footboom1.com
Вход через социальные сети
или
Забыли пароль?
Регистрация
closer-popup
footboom
Регистрация
Поля отмечены звездочками * обязательны для заполнения

Ваша відповідь збережена
Зробіть, будь ласка, прогноз для майбутніх матчів
successful

Спасибо!

Готово! Проверьте свою электронную почту, чтобы узнать о специальном предложении!
closer-popup

Ігор Циганик: "Коментувати те, що зараз відбувається на футбольних полях країни, дуже складно"

Ігор Циганик: "Коментувати те, що зараз відбувається на футбольних полях країни, дуже складно"
Источник фото:
Изменить размер a+ a-
2409
0
Фавбет Бонус 10 000 грн
получить

Традиційні зимові «канікули» для українського футболу завершуються, а з ними виходять у новий сезон популярні спортивні телевізійні програми, зокрема на канал «2+2» вже за тиждень повертається «Профутбол». Утім, навіть попри відсутність баталій на спортивних аренах за період нетривалого міжсезоння до української «гри мільйонів» була прикута чимала увага. Передовсім, у ЗМІ активно обговорювали скандал довкола безпідставного цькування іспанськими ультрас гравця національної збірної України та ФК «Бетіс» (Севілья) Романа Зозулі, якого голослівно звинуватили у нацизмі. А також під час спортивної «паузи» в експертному середовищі знову визріла дискусія про рівень і якість українських телевізійних коментаторів. Про актуальні тенденції у світі телетрансляції спорту розповів відомий український коментатор та ведучий програми «Профутбол» на каналі «2+2» Ігор Циганик.

— Ігорю, 26 лютого повертається «Профутбол» на каналі «2+2». Чи не плануєте змінювати формат програми? Чим взагалі порадуєте українських любителів «гри мільйонів» у новому сезоні?

— Ми зараз ретельно готуємося до старту нового сезону. Знаєте, для мене старт — це завжди надихаючий і хвилюючий момент, від якого чекаєш чогось особливого. Формат програми на даному етапі змінювати не будемо. Можливо, до кінця сезону визріє нове бачення «Профутболу». Наразі працюватимемо так, як і працювали. Обіцяю, що у нас буде багато цікавих матеріалів і свіжі підходи до висвітлення футбольних подій. Склад програми — і редакторський, і тих, хто працює в ефірі, — залишається незмінним.

— Як оцінюєте рівень коментування матчів в українському ефірі?

— Я намагаюся позитивно ставитися до коментування, адже зараз у нас формується коментаторська група людей, яка може працювати на дуже хорошому рівні, в якої неймовірний досвід, і головне — ці люди яскраво себе проявляють. Зростає конкуренція, і це добре. Якщо чесно, то ще не так давно у нас було небагато людей, які класно могли провести ефір. Проблема в іншому — в нас футболу українського немає. Коментувати те, що зараз відбувається на полях України, повірте, дуже складно. Нам треба пережити цей період. Я думаю, що невдовзі рівень футболу підніметься, і ми повернемося хоча б на той рівень якості гри, який був три-чотири роки тому, коли всі із захватом спостерігали цікаві баталії на полях. Загалом же я на розвиток коментування дивлюся з великою перспективою.

— Тобто можна говорити про зародження власне української школи коментаторства?

— Якісна школа коментаторства має бути випрацювана роками. На даному етапі нашій школі — лише 20 років. А це — вік юності. Думаю, що ця школа зараз активно починає формуватися. Вже зараз є певні зірки коментування, у них свій стиль, бачення, емоції... Але, повторюю, цей процес зараз лише формується. І формуватиметься, припускаю, ще чималий час.

— Ви згадали про емоції в ефірі. Як сприймаєте авторські відступи коментаторів? У нас останнім часом стало модно читати вірші в ефірі, тролити Росію, наспівуючи мотив пісні фанів про Путіна...

— Правильний творчий прояв коментатора — це, безумовно, «плюс». Ведучий виробляє свій стиль, стає пізнаваним. Якщо говорити загалом про підхід до таких проявів, то особисто я люблю коментувати безпосередньо спортивні баталії, чистий футбол. Подія, що відбувається на полі, — для мене головна. Кожна людина приймає своє рішення і шукає власні сильні сторони.

— Ви сказали, що зростає конкуренція серед коментаторів... Чи достатньо для українського телеефіру лише двох суто футбольних шоу? Адже по факту можна говорили лише про вашу програму та «Великий футбол» (ТРК «Україна»).

— На даному етапі це дуже велика проблема. Канали, які борються за ексклюзивність, — це, звичайно, добре. Але повинна бути масштабна популяризація футболу, щось поза конкуренцією, загальнообов’язкове для всіх... Добре, що сьогодні хоча б два канали звертають увагу на футбол. Треба виходити з реальної ситуації й шукати можливості для того, щоб футболу, як і футбольних програм на телеекранах, було більше.

— За вашими спостереженнями, висвітлення великих чемпіонатів на європейських каналах суттєво відрізняється від українських?

— Ми виходимо з тих можливостей, які в нас реально наявні. Коли країна відстає в економічному розвитку від Європи, то важко чогось іншого очікувати від футболу. Наш футбол, а з ним і футбольні програми, намагаються орієнтуватися на кращі європейські зразки. Але є суб’єктивні та об’єктивні причини, які не дозволяють встигати. І мова не обов’язково про фінанси. Інколи — нестача навчального процесу, розуміння того, як рухається світ спорту. Ми йдемо не в авангарді, не в перших рядах, — а в ар’єргарді. Ми постійно дивимося на когось і «мавпуємо». Аби в нас було більше можливостей, думаю, українське ТБ в цьому плані саме б задавало тон у розвитку стандартів.

— У лютому 2013 року на українському ТБ відбулися серйозні зміни — одразу чотири центральні канали відмовилися від спортивних новин. Телеканал «Інтер» закрив інформаційну програму «Спорт у подробицях». Також перестали виходити в ефір спортивні новини «Факти-Спорт» (ICTV), «Вікна-Спорт» (СТБ) і «Про-спорт» («2+2»). Як повідомляли експерти, спортивні новини тоді зникли передусім тому, що їх відмовився спонсорувати відомий алкогольний бренд. Причина — малі рейтинги. На вашу думку, відмовитися від спортивних новин було правильним рішенням?

— До спортивних новин обов’язково треба повертатися. Але суть проблеми не лише в цьому, в малих рейтингах. Треба дивитися глибше. Розумієте, в середині 1990-х років наше законодавство трохи заплющувало очі на певні піратські моменти, зокрема коли в ефірах транслювалися відео спортивних подій, на які не завжди канали мали право. Коли почало вдосконалюватися законодавство, канали стали розуміти, що так не можна, що за це буде відповідальність. Тоді вирішили відмовитися і від трансляції спортивних матчів, і від спортивних новин. Ексклюзивність у цьому плані вбиває популяризацію. Каналам і сьогодні невигідно купувати відео спортивних подій. Бо це насправді дороге задоволення — за спорт треба платити. Але в нас немає іншого виходу, як шукати можливість повертати спорт на телеекрани. Треба переконувати інвесторів, що спортивні досягнення українців — це не просто розваги, це досягнення країни. Що спорт дарує почуття гордості. Ми маємо зробити все можливе для того, щоб спорт повернувся на телеекрани.

— Про ситуацію з Романом Зозулею писали вже чимало. На вашу думку, наскільки солідарну позицію щодо цього конфлікту зайняла українська журналістика?

— Я абсолютно переконаний, що це свідомо спланована акція, спроба закрити рота українським патріотам в Європі, які мають авторитет, вагу і публічно підтримують нашу армію. В час війни по-іншому бути не може. Свідомі люди це розуміють, і українські журналісти, на мою думку, достатньо солідарно підтримали Зозулю. Ми сьогодні програємо десь інформаційну війну, але не в цьому випадку. Ця акція спрямована не на одного Зозулю, а на всіх спортсменів, які вирішать відкрито підтримати свою країну, тому українська журналістика, взагалі наше суспільство мають всіляко підтримувати таких людей, як Роман.

— В одному з інтерв’ю майже десять років тому на прохання журналіста назвати три головні проблеми українського футболу ви відповіли: «Корупція, корупція, корупція». Сьогодні щось змінилося?

— Нічого не змінилося. У слово «корупція» я вкладаю всі моменти, пов’язані з паратизуванням на футболі. Корупція — це наше суддівство, корупція — це договірні матчі, корупція — це домовленість про певні преференції певним клубам... Наш футбол треба вилікувати. Я розумію, що організації, які проводять зараз змагання — Професійна футбольна ліга України і Прем’єр-ліга України, — якось абстрагувалися від існуючих проблем. Вони зосередилися на тому, щоб скласти календар і принаймні спробувати комерціалізувати хоча б частину від футболу. Ніхто не хоче брати на себе відповідальність. Футбольні функціонери звикли просто паратизувати на спорті. Так далі тривати не може.

Вадим Лубчак

Популярные новости
Источник новости:
кнопка перехода
Оцените материал
Поделиться
Комментарии (0)

Оставить комментарий

Рейтинг букмекеров

Лента новостей

16 апреля
22:54
Микель Артета: "Зинченко - человек с разными качествами и невероятным мужеством"
22:34
Клубы УПЛ и Первой лиги поддержали "Мрию-Гостомель"
22:28
Вторая лига. 24-й тур. Анонс матчей
22:23
"Порту" - "Гимараэш". Анонс и прогноз матча
22:13
Карло Анчелотти: "Гвардиола может быть спокоен"
22:04
"Манчестер Сити" - "Реал". Анонс и прогноз матча
22:01
"Бавария" - "Арсенал". Анонс и прогноз матча
21:53
24-й тур УПЛ – разбор полетов: обочина "Кривбасса", премию - Приймаку, полтавский туман (Видео)
21:51
Георгий Судаков: "Наполи" сделал хорошее предложение, но "Шахтер" его отклонил"
21:36
"Барселона" - ПСЖ: стартовые составы
21:28
"Боруссия" Дортмунд - "Атлетико": стартовые составы
21:26
"Боруссия" Дортмунд - "Атлетико": стартовые составы
21:20
Фанаты "Барселоны" перед матчем Лиги чемпионов оскорбили несколько сотен болельщиков ПСЖ
20:47
Хосеп Гвардиола: "Люди не верят мне, когда я в положительном ключе говорю о "Реале"
20:28
Георгий Судаков: "У Мудрика есть все, чтобы выиграть "Золотой мяч"
20:20
Официально: Юрий Вирт возглавил "Звягель"
19:59
Немецкий футбольный союз хочет продлить контракт с Нагельсманном
19:49
Генштаб ВСУ: Оперативная информация по состоянию на 18.00 16.04.2024
19:33
16-летний вингер "Шахтера" с начала недели тренируется с первой командой
19:13
Бывший защитник "Динамо" стал техническим директором бразильского клуба
18:59
Фрэнк Лэмпард отказался возглавить сборную Канады
18:46
Бернарду Силва: "Вы контролируете ход игры, но "Реал" забивает два гола в мгновение ока"
18:31
У Романа Безуса разрыв ахилла - насколько сложна эта травма?
18:15
Эдин Терзич: "Атлетико" не прощает ошибок"
Больше новостей
16 апреля
22:54
Микель Артета: "Зинченко - человек с разными качествами и невероятным мужеством"
22:34
Клубы УПЛ и Первой лиги поддержали "Мрию-Гостомель"
22:28
Вторая лига. 24-й тур. Анонс матчей
21:53
24-й тур УПЛ – разбор полетов: обочина "Кривбасса", премию - Приймаку, полтавский туман (Видео)
21:51
Георгий Судаков: "Наполи" сделал хорошее предложение, но "Шахтер" его отклонил"
20:47
Хосеп Гвардиола: "Люди не верят мне, когда я в положительном ключе говорю о "Реале"
20:28
Георгий Судаков: "У Мудрика есть все, чтобы выиграть "Золотой мяч"
20:20
Официально: Юрий Вирт возглавил "Звягель"
19:49
Генштаб ВСУ: Оперативная информация по состоянию на 18.00 16.04.2024
19:33
16-летний вингер "Шахтера" с начала недели тренируется с первой командой
19:13
Бывший защитник "Динамо" стал техническим директором бразильского клуба
18:31
У Романа Безуса разрыв ахилла - насколько сложна эта травма?
17:59
"Шахтер" готовится к "Заре": активация мышц, двусторонка, возвращение Ракицкого (+Фото)
17:44
Руководство УАФ, НОК и НАДЦ обсудило подготовку олимпийской сборной Украины по футболу к ОИ-2024 в Париже
17:15
Судейские назначения на перенесенные матчи 15-го и 16-го туров чемпионата Украины
16:48
УПЛ: интересные числа и факты 24-го тура чемпионата Украины
16:34
Первая лига. Звезды 4-го тура (второй этап)
16:32
УАФ: определился календарь сборной Украины U-16 на Турнире развития УЕФА в Эстонии
14:48
Александр Зотов пополнил штаб "Полесья"
14:15
Почти вершина и почти бездна - оценки Мудрика и Миколенко за матч "Челси" - "Эвертон"
13:55
"Черноморец" разгромил в спарринге любительский "Титан", за команду сыграл сын Григорчука
13:36
Юрий Вирт принимает "Звягель"
13:25
Артем Габелок: "Руководители "Металлиста 1925" заходили в раздевалку после матча с "Днепром-1"
13:05
Александр Пихаленок: "Мое восстановление продлится около трех недель"
Больше новостей
16 апреля
22:54
Микель Артета: "Зинченко - человек с разными качествами и невероятным мужеством"
22:23
"Порту" - "Гимараэш". Анонс и прогноз матча
22:13
Карло Анчелотти: "Гвардиола может быть спокоен"
22:04
"Манчестер Сити" - "Реал". Анонс и прогноз матча
22:01
"Бавария" - "Арсенал". Анонс и прогноз матча
21:36
"Барселона" - ПСЖ: стартовые составы
21:28
"Боруссия" Дортмунд - "Атлетико": стартовые составы
21:26
"Боруссия" Дортмунд - "Атлетико": стартовые составы
21:20
Фанаты "Барселоны" перед матчем Лиги чемпионов оскорбили несколько сотен болельщиков ПСЖ
20:28
Георгий Судаков: "У Мудрика есть все, чтобы выиграть "Золотой мяч"
19:59
Немецкий футбольный союз хочет продлить контракт с Нагельсманном
19:13
Бывший защитник "Динамо" стал техническим директором бразильского клуба
18:59
Фрэнк Лэмпард отказался возглавить сборную Канады
18:46
Бернарду Силва: "Вы контролируете ход игры, но "Реал" забивает два гола в мгновение ока"
18:31
У Романа Безуса разрыв ахилла - насколько сложна эта травма?
18:15
Эдин Терзич: "Атлетико" не прощает ошибок"
17:44
Руководство УАФ, НОК и НАДЦ обсудило подготовку олимпийской сборной Украины по футболу к ОИ-2024 в Париже
17:29
Вильян Пачо может продолжить карьеру в АПЛ
16:59
Футболист "Малаги" взял с болельщика 50 евро за свою футболку
15:59
Стив Макманаман: "Манчестер Сити" после 3:3 против "Реала" в Мадриде – фаворит"
15:46
Ушел из жизни чемпион мира 1974 года Бернд Хельценбайн
15:31
"Аякс" мечтает о возвращении Эрика тен Хага
15:16
"Вердер" отстранил Наби Кейта до конца сезона
14:59
Одну из улиц Леверкузена могут переименовать в честь Хаби Алонсо
Больше новостей
16 апреля
01:00
Васт - Локомотив: прямая трансляция матча
01:00
Звягель - Металлург-2: прямая трансляция матча
01:00
Куиаба - Витория: прямая трансляция матча
22:00
Барселона - ПСЖ: прямая трансляция матча
22:00
Боруссия - Атлетико: прямая трансляция матча
22:00
Саутгемптон - Престон Норт Энд: прямая трансляция матча
22:15
Фамаликан - Спортинг: прямая трансляция матча
15 апреля
00:30
Витория - Палмейрас: прямая трансляция матча
15:30
ЛНЗ - Верес: прямая трансляция матча
18:00
Металлист 1925 - Днепр-1: прямая трансляция матча
19:30
Фиорентина - Дженоа: прямая трансляция матча
20:00
Аланьяспор - Галатасарай: прямая трансляция матча
20:00
Пяст - Заглембе: прямая трансляция матча
21:30
Алькоркон - Вильярреал II: прямая трансляция матча
21:45
Аталанта - Верона: прямая трансляция матча
21:45
Гренобль - Анже: прямая трансляция матча
22:00
Челси - Эвертон: прямая трансляция матча
22:00
Осасуна - Валенсия: прямая трансляция матча
22:15
Визела - Шавиш: прямая трансляция матча
14 апреля
00:30
Крисиума - Жувентуде: прямая трансляция матча
00:30
Интернасьонал - Байя: прямая трансляция матча
03:00
Сан-Паулу - Форталеза: прямая трансляция матча
03:00
Флуминенсе - РБ Брагантино: прямая трансляция матча
03:30
Миннесота Юнайтед - Хьюстон Динамо: прямая трансляция матча
Больше новостей
16 апреля
22:23
"Порту" - "Гимараэш". Анонс и прогноз матча
22:04
"Манчестер Сити" - "Реал". Анонс и прогноз матча
22:01
"Бавария" - "Арсенал". Анонс и прогноз матча
12:00
"Боруссия" – "Атлетико". Анонс и прогноз матча
12:00
"Барселона" – ПСЖ. Анонс и прогноз матча
10:01
"Боруссия" (Д) – "Атлетико": ставка на результативность матча
10:01
"Барселона" - ПСЖ: ставка на вторую победу каталонцев
17:30
Байя - Флуминенсе: прогноз на матч
16:00
Форталеза - Крузейро: прогноз на матч
16:00
Палмейрас - Интернасьонал: прогноз на матч
16:00
Жувентуде - Коринтианс: прогноз на матч
16:00
Атлетико Минейро - Крисиума: прогноз на матч
15:00
РБ Брагантино - Васко да Гама: прогноз на матч
15:00
Гремио - Атлетико Паранаенсе: прогноз на матч
15 апреля
12:00
"Осасуна" – "Валенсия". Анонс и прогноз матча
12:00
"Челси" - "Эвертон". Анонс и прогноз матча
11:45
"Аталанта" - "Верона". Анонс и прогноз матча
09:30
"Фиорентина" - "Дженоа". Анонс и прогноз матча
08:00
"Металлист 1925" – "Днепр-1". Анонс и прогноз матча
15:00
Звягель - Металлург-2: прогноз на матч
15:00
Дружба - Реал-Фарма: прогноз на матч
15:00
Кудровка - ЮКСА: прогноз на матч
15:00
Скала 1911 - Кремень-2: прогноз на матч
12:15
Визела - Шавиш: прогноз на матч
Больше новостей

Рейтинг казино

4500 грн + 100FS
Забрать подарок →