closer-popup
footboom
Авторизация пользователя на сайте footboom1.com
Вход через социальные сети
или
Забыли пароль?
Регистрация
closer-popup
footboom
Регистрация
Поля отмечены звездочками * обязательны для заполнения

Ваша відповідь збережена
Зробіть, будь ласка, прогноз для майбутніх матчів
successful

Спасибо!

Готово! Проверьте свою электронную почту, чтобы узнать о специальном предложении!
closer-popup

Ужгородський стадіон "Авангард" святкує 60-літній ювілей

Ужгородський стадіон "Авангард" святкує 60-літній ювілей
Изменить размер a+ a-
1713
1
Фавбет Бонус 10 000 грн
получить

В цьому році найбільшому спортивному комплексу закарпатського краю виповнилося 60 років. Якось непомітно для мешканців обласного центру проходить цей ювілей – ані проведення якихось спортивних заходів, чи публікацій у пресі з нагоди 60-ліття спортивної арени. Добре, що є люди, доля яких звела зі стадіоном на довгі роки, яким не байдужа історія спортивного об’єкту. Саме таким є колишній керівник стадіону «Авангард» Ігор Русанов, який і нагадав нам про цю знаменну дату в житті найбільшого спортивного об’єкту області.

Історичний екскурс

Після війни Ужгород став потужно розбудовуватися, розпочалася урбанізація й зросла потреба у будівництві нового стадіону. Влада це врахувала і на початку 50-х років почалося будівництво нового спортивного комплексу вражаючих масштабів за проектом архітектора Євгена Вальса. Вже 3 травня 1953 року мешканці Ужгорода споглядали урочисте відкриття спортивного комплексу. На території 500 м2 розташувалися 4 футбольних поля, баскетбольний та 3 волейбольних майданчики, облаштовано спеціальний майданчик для гри в городки, а також тенісні корти з 6 ігровими майданчиками.

Завдяки своїй багатофункціональності ужгородський стадіон відомий як легкоатлетичний центр. Ще в часи СРСР саме тут у 1962 році стрибун через планку Валерій Брумель встановив рекорд Європи, здолавши висоту 2.20 м. Свої перші кроки в великий футбол на «Авангарді» робили заслужені майстри спорту з футболу Йожеф Сабо, Василь Турянчик, Федір Медвідь. Бігуни – Анатолій Редько, Олександр Величко. На стадіоні постійно проводилися масштабні змагання – Кубок Дружби, Кубок СРСР з марафонського бігу, де виступали найсильніші спортсмени СРСР на дружніх країн : легкоатлети – Ігор Тер-Ованесян, Надія Чижова, Геннадій Близнецов. На футбольне поле виходили більше 200 команд-майстрів, серед яких київське та мінське «Динамо» , «Зеніт» (Ленінград), «Жальгіріс» (Вільнюс) та багато інших. В 1990 році тут пройшли міжнародні спортивні ігри школярів. А в добу незалежності України саме на футбольному полі «Авангарду» 29 квітня 1992 року відбулася ще одна знаменна подія – перший офіційний товариський поєдинок національної збірної України проти збірної Угорщини. В тому матчі українці поступилися угорцям з рахунком -1:3. Відрадно, що єдиний і перший гол за Україну на 90-й хвилині зустрічі ударом зі штрафного забив уродженець Закарпаття Іван Гецко.

За 60 років на «Авангарді» всього три рази проводився повний ремонт комплексу – на тридцятиліття «Авангарду» 1983 року (тоді змінили бігові доріжки, покриття, яких і досі слугує легкоатлетам), у 2005 р. (збудовані нові трибуни з пластиковими стільцями, під газоном центрального футбольного поля проведено підігрів, поставлене нове табло. Але вже через кілька років почався занепад, через недофінансування комплексу з міського бюджету, основні несучі конструкції стадіону почали руйнуватися, в 2011 році торцова стіна Західної трибуни практично розвалилася. Ще б кілька років такого газдування й область могла втратити цю величну споруду.

Зміни на краще прийшли , коли місто надало стадіон в довгострокову оренду ФК «Говерла», який нині представляє наш край у футбольній еліті вітчизняного футболу. У 2012 році була повністю відбудована Західна трибуна, збудоване та відновлені центральне та два тренувальні поля «Авангарду». Реконструкція стадіону триває й далі, вже в цьому році планують виготовити проектно-кошторисну документацію на встановлення даху над трибунами, а з наступного – розпочати будівельні роботи.

Директорська рука

В радянську добу стадіон належав колись потужному індустріальному для наших мірок гіганту – механічному заводу Ужгорода. Керівництво заводу приділяло велику увагу належному стану спортивного об’єкту, виділялися чималі кошти на його утримання. Звісно, велика роль в утриманні у відповідному стані спортивної споруди належала директорам «Авангард». Найдовше за 60-літню історію стадіону на цій посаді й практично найспішнішим менеджером був Ігор Русанов, який очолював спортивний комплекс з 1977 по 1993 рр.

За роки його керівництва стадіон переживав добу розквіту – був місцем масових спортивно-суспільних заходів, яскравих футбольних баталій, на нього частенько навідувалося навіть найвище партійне керівництво республіки.

«Одного разу перед важливими змаганнями проінспектувати футбольне поле заїхав сам секретар ЦК КПУ Володимир Щербицький, - згадує Ігор Русанов, - пройшовся по полю, став посередині, потупцював і зауважив – а поле-то нерівне». Окрім таких візитів високопоставленого керівництва головним завданням для директора було прослідкувати за належним виконанням гімну та підняттям прапора. Ігор Ілліч стверджує, що за неналежне виконання цих обов’язкових урочистих атрибутів поплатився не один керівник. Одного разу і з ним ледь не трапилося НП. Під час товариських легкоатлетичних змагань між українськими та угорськими спортсменами ледь не відірвався прапор союзної з нами Угорської республіки. «Добре, що він уже відлетів, коли змагання завершилися і прапор опускали. Після цього власноруч займався встановленням стягів на щоглу», - описує тодішнє життя Ігор Ілліч. В житті директора часто були моменти, коли для того, щоб залагодити справу доводилося звертатися й до всемогутнього КДБ. Одного разу перед масштабними змаганнями на стадіон вантажівкою везли полотнища комуністичних вождів, серед яких було й панно генсека СРСР Леоніда Брежнєва. Вже на під’їзді до стадіону, на транспортному мості, зненацька знявся шквал вітру і всі панно з кузова вилетіли прямісінько в Уж. Всі працівники стадіону якнайскоріше побігли виловлювати полотнища – майже всі вдалося виловити, а одне з зображенням орденоносного Л.Брежнєва зникло. Через родинні зв’язки одного з працівників стадіону звернулися до працівника КДБ в обласному центрі, щоб повідомив прикордонників, які могли спинити на кордоні полотнище з зображенням генсека і запобігти скандалу. Як потім з’ясувалося, його виловили чехословацькі прикордонники й повісили в себе в військовій частині. Але головне, що за цей інцидент по шапці ніхто не отримав. Були й інші цікаві моменти в житті стадіону. Напередодні футбольного матчу тодішнього «Закарпаття» після проливних дощів поле було дуже важким, а окрім того через заморозки верхній шар грунту та бігові доріжки вкрилися льодяною кіркою. Щоб вийти з ситуації Ігор Ілліч звернувся до директора мехзаводу по допомогу. Вихід було знайдено – з Ужгородського аеродрому на стадіон прилетіли два гелікоптери і за кілька годин роботи своїх гвинтів зняли з поля льодний покрив і привели його до належної готовності.

Нині ж до таких заходів навряд чи хтось вдасться, і часи вже не ті та й технології змінилися. «В той час проблем з фінансуванням стадіону у мене не виникало, жодне моє звернення по тому чи іншому питанню задля благоустрою «Авангарда» керівництвом механічного заводу не було проігнороване. Зараз ситуація кардинально змінилася, потрібні чималі кошти, щоб утримувати такий потужний об’єкт, але все ж хотілося, щоб стадіон «Авангард» продовжував свою традицію й надалі виховував та приймав у себе видатних спортсменів», - переконаний Ігор Русанов.

Популярные новости
Источник новости:
кнопка перехода
Оцените материал
Поделиться
Комментарии (1) Все комментарии

Гарний стадіон, гарна команда, а у нас для Вас є гарний тренер, до речі - у нього сьогодні день народження!

Оставить комментарий

Рейтинг букмекеров

Лента новостей

24 апреля
01:37
Чемпионат Англии. "Арсенал" – "Челси" 5:0. Видеообзор матча
00:58
"Аякс" – "Эксельсиор". Анонс и прогноз матча
23 апреля
23:45
Валерий Иващенко: "Надежда умирает последней"
23:38
Источник: Андрей Лунин отклонил предложение "Реала" и может перейти в "Манчестер Юнайтед"
23:10
Виктор Вацко: "За ценник в 300 миллионов могу гарантировать, что Шапаренко станет легендой "Динамо" и останется до конца карьеры"
22:40
Унаи Эмери продлил контракт с "Астон Виллой"
22:19
"Манчестер Юнайтед" – "Шеффилд Юнайтед". Анонс и прогноз матча
22:16
"Кристал Пэлас" - "Ньюкасл". Анонс и прогноз матча
22:15
"Монако" – "Лилль". Анонс и прогноз матча
22:08
Тибо Куртуа: "Лунин хорошо справляется"
22:01
"Аталанта" - "Фиорентина". Анонс и прогноз матча
22:01
"Марсель" - "Ницца". Анонс и прогноз матча
22:01
"Эвертон" - "Ливерпуль". Анонс и прогноз матча
21:46
"Вулверхэмптон" - "Борнмут". Анонс и прогноз матча
21:43
Источник: в ближайшем матче ворота "Реала" будет защищать Кепа, а не Лунин
21:17
Джо Коул: "Мудрик один из тех игроков, на которых я смотрю и думаю: "Я бы хотел его тренировать"
21:04
"Арсенал" - "Челси": Мудрик – в основе, Зинченко – в запасе
20:42
Луис Энрике оригинально ответил на вопрос о будущем Мбаппе
20:28
Источник: "Полесье" планирует подписать игрока "Ворсклы"
20:01
"Лорьян" – ПСЖ. Анонс и прогноз матча
19:48
ПСЖ может подписать Ламина Ямала за 200 миллионов евро
19:44
Генштаб ВСУ: Оперативная информация по состоянию на 18.00 23.04.2024
19:22
Милевский устроил скандал в первом матче после возвращения в футбол (+ Видео)
19:16
Яков Башич: "Моего брата приглашали в "Динамо"
Больше новостей
23 апреля
23:45
Валерий Иващенко: "Надежда умирает последней"
23:10
Виктор Вацко: "За ценник в 300 миллионов могу гарантировать, что Шапаренко станет легендой "Динамо" и останется до конца карьеры"
20:28
Источник: "Полесье" планирует подписать игрока "Ворсклы"
19:44
Генштаб ВСУ: Оперативная информация по состоянию на 18.00 23.04.2024
19:22
Милевский устроил скандал в первом матче после возвращения в футбол (+ Видео)
19:16
Яков Башич: "Моего брата приглашали в "Динамо"
18:44
УПЛ: интересные числа и факты 25-го тура чемпионата Украины
17:32
Владимир Бражко: "Я в течение пяти дней не вставал с постели"
17:16
"Динамо": визит Мирчи Луческу, отдельная программа Бражко
16:58
U-16: на Турнире развития УЕФА юношеская сборная Украины уступила Северной Ирландии
14:54
Вторая лига. 24-й и 25-й туры. Самое интересное: неВИРТуальная премьера
14:15
"Полесье" отказалось от премии "Шахтера" за возможный отбор очков у "Динамо"
13:46
25-й тур УПЛ – разбор полетов: секреты Пушича, аграрное дерби, золотая грязь (Видео)
13:15
Балакин и Беркут поедут на Евро-2024 в качестве запасных арбитров
13:00
Яков Башич: "Несколько лет назад моего брата приглашало киевское "Динамо"
12:45
Игорь Краснопир: "Нет никаких вопросов к арбитру Романову"
12:30
Андрей Шевченко: "Судаков - большой талант, который может еще больше прогрессировать, если поедет играть в Серию А или АПЛ"
12:15
Владлен Юрченко: "После перерыва могли забивать "Оболони" четыре мяча и заканчивать игру"
12:00
Сергей Лавриненко: "Луческу более деспотичный тренер. Сейчас с молодежью такое сильно не проходит"
11:45
Игорь Суркис: "Мы должны своим игрокам премии давать, а не стимулировать"
11:30
Руслан Черненко: "Оболонь" в матче с "Металлистом 1925" взяла один зачетный балл, а не потеряла два"
11:15
Валерий Иващенко: "На табло 1:1 - значит счет справедливый"
11:00
Максим Задерака: "После победы над "Черноморцем" в раздевалку "Кривбасса" заходили президент, вице-президент и гендиректор"
10:45
"Буковина" передала внедорожник и два FPV-дрона для ВСУ
Больше новостей
24 апреля
01:37
Чемпионат Англии. "Арсенал" – "Челси" 5:0. Видеообзор матча
00:58
"Аякс" – "Эксельсиор". Анонс и прогноз матча
23 апреля
23:38
Источник: Андрей Лунин отклонил предложение "Реала" и может перейти в "Манчестер Юнайтед"
22:40
Унаи Эмери продлил контракт с "Астон Виллой"
22:19
"Манчестер Юнайтед" – "Шеффилд Юнайтед". Анонс и прогноз матча
22:16
"Кристал Пэлас" - "Ньюкасл". Анонс и прогноз матча
22:15
"Монако" – "Лилль". Анонс и прогноз матча
22:08
Тибо Куртуа: "Лунин хорошо справляется"
22:01
"Аталанта" - "Фиорентина". Анонс и прогноз матча
22:01
"Марсель" - "Ницца". Анонс и прогноз матча
22:01
"Эвертон" - "Ливерпуль". Анонс и прогноз матча
21:46
"Вулверхэмптон" - "Борнмут". Анонс и прогноз матча
21:43
Источник: в ближайшем матче ворота "Реала" будет защищать Кепа, а не Лунин
21:17
Джо Коул: "Мудрик один из тех игроков, на которых я смотрю и думаю: "Я бы хотел его тренировать"
21:04
"Арсенал" - "Челси": Мудрик – в основе, Зинченко – в запасе
20:42
Луис Энрике оригинально ответил на вопрос о будущем Мбаппе
20:01
"Лорьян" – ПСЖ. Анонс и прогноз матча
19:48
ПСЖ может подписать Ламина Ямала за 200 миллионов евро
18:52
Рональд Араухо может сменить команду летом 2024 года
18:29
"Ливерпуль" может возглавить Арне Слот - The Telegraph
18:15
Nike предлагает "Барселоне" 100 млн евро за новое соглашение
17:59
Официально: "Астон Вилла" объявила о продлении контракта с Унаи Эмери
17:46
RFEF не намерена предоставлять "Барселоне" видео спорного эпизода с матча против "Реала"
16:44
Грузия планирует подать заявку на проведение финала Лиги чемпионов в 2028 году
Больше новостей
24 апреля
03:00
Бруски - Мирасол: прямая трансляция матча
19:45
Твенте - Алмере: прямая трансляция матча
20:00
Лорьян - ПСЖ: прямая трансляция матча
21:30
Брюгге - Генк: прямая трансляция матча
21:30
Андерлехт - Серкль Брюгге: прямая трансляция матча
21:45
Вулверхэмптон - Борнмут: прямая трансляция матча
21:45
Ковентри - Халл: прямая трансляция матча
22:00
Манчестер Юнайтед - Шеффилд Юнайтед: прямая трансляция матча
22:00
Эвертон - Ливерпуль: прямая трансляция матча
22:00
Кристал Пэлас - Ньюкасл: прямая трансляция матча
22:00
Монако - Лилль: прямая трансляция матча
22:00
Марсель - Ницца: прямая трансляция матча
22:00
Аякс - Эксельсиор: прямая трансляция матча
22:00
Аталанта - Фиорентина: прямая трансляция матча
22:15
АВС - Порту II: прямая трансляция матча
23 апреля
03:00
Вила Нова - Гуарани: прямая трансляция матча
21:30
Стандард - Мехелен: прямая трансляция матча
21:30
Сент-Трюйден - Гент: прямая трансляция матча
21:30
Вестерло - Лёвен: прямая трансляция матча
21:45
Валансьен - Аяччо: прямая трансляция матча
21:45
Родез - Париж: прямая трансляция матча
21:45
Кевийи - Амьен: прямая трансляция матча
21:45
Гренобль - Сент-Этьен: прямая трансляция матча
21:45
Труа - По: прямая трансляция матча
Больше новостей
24 апреля
00:58
"Аякс" – "Эксельсиор". Анонс и прогноз матча
23 апреля
22:19
"Манчестер Юнайтед" – "Шеффилд Юнайтед". Анонс и прогноз матча
22:16
"Кристал Пэлас" - "Ньюкасл". Анонс и прогноз матча
22:15
"Монако" – "Лилль". Анонс и прогноз матча
22:01
"Эвертон" - "Ливерпуль". Анонс и прогноз матча
22:01
"Аталанта" - "Фиорентина". Анонс и прогноз матча
22:01
"Марсель" - "Ницца". Анонс и прогноз матча
21:46
"Вулверхэмптон" - "Борнмут". Анонс и прогноз матча
20:01
"Лорьян" – ПСЖ. Анонс и прогноз матча
12:00
"Лацио" - "Ювентус". Анонс и прогноз матча
12:00
"Арсенал" - "Челси". Анонс и прогноз матча
10:01
"Лацио" - "Ювентус": прогноз Sports Mole
12:00
Лестер - Саутгемптон: прогноз на матч
11:45
Бастия - Конкарно: прогноз на матч
11:45
Валансьен - Аяччо: прогноз на матч
11:45
Родез - Париж: прогноз на матч
11:45
Кевийи - Амьен: прогноз на матч
11:45
Гренобль - Сент-Этьен: прогноз на матч
11:45
Труа - По: прогноз на матч
11:45
Генгам - Анже: прогноз на матч
11:45
Кан - Анси: прогноз на матч
11:45
Осер - Лаваль: прогноз на матч
11:45
Бордо - Дюнкерк: прогноз на матч
11:30
Вестерло - Лёвен: прогноз на матч
Больше новостей

Рейтинг казино

4500 грн + 100FS
Забрать подарок →