closer-popup
footboom
Авторизация пользователя на сайте footboom1.com
Вход через социальные сети
или
Забыли пароль?
Регистрация
closer-popup
footboom
Регистрация
Поля отмечены звездочками * обязательны для заполнения

Ваша відповідь збережена
Зробіть, будь ласка, прогноз для майбутніх матчів
successful

Спасибо!

Готово! Проверьте свою электронную почту, чтобы узнать о специальном предложении!
closer-popup

Митець: бути Іньєстою (Розділ 5. Тато. Частина I)

Митець: бути Іньєстою (Розділ 5. Тато. Частина I)
Изменить размер a+ a-
2789
0
Фавбет Бонус 10 000 грн
получить

Вступне слово;
Пролог;
Розділ 1. Безодня. Частина I; Частина II; Частина III
Розділ 2. Фуентеальбілья. Частина I; Частина II; Частина III

Розділ 3. Брунете. Частина I; Частина II; Частина III
Розділ 4. "Ла Масія". Частина I; Частина II

Розділ 5. Тато (частина I)

"Я хотів, аби мій син став тим, ким я так і не став - футболістом"

Хосе Антоніо, батько Андреса

Андрес Іньєста мав стати футболістом, тому що Хосе Антоніо їм не став. Ніхто не доклав до становлення капітана "Барселони" більше зусиль, ніж його батько, якого в юності звали Дані - на честь розумного і хитрого вінгера "Атлетіка" з Більбао. Хосе Антоніо ризикував стабільністю своєї родини і своєї роботи заради Андреса; він завжди був поруч зі своїм сином - з того дня, коли він вперше відвів його на перегляд до "Альбасете" і до самого потрапляння Андреса до "Барселони", постійно задаючись питанням: чи бачать тренери в його синові те, що бачить він сам? І так щоліта: ті ж відчуття, ті ж сумніви, ті ж надії.

"З того дня, коли Андрес приєднався до "Барселони", я звик жити з цією невизначеністю, не знаючи, що трапиться з Андресом у наступному сезоні, навіть коли він підписав свій перший професійний контракт, - розповідає Хосе Антоніо. - Що буде, якщо він там не закріпиться? Що буде, якщо він виявиться їм непотрібним? Що, якщо..? Всі ті ж питання виникали, навіть якщо ти думаєш, що він прогресує під час сезону. Коли я відвозив його на ці перегляди, я думав, що вони складуться для нього вдало. Але я не знав напевно, це було схоже на гру в лотерею. Не можна бути впевненим у чомусь, ти не знаєш, що може трапитися. Але в той же час ніколи не можна втрачати надію. Я завжди був дуже обережний у цьому плані, можливо, навіть занадто. Перед очима завжди стояла та жорстка конкуренція, яка була у футболі, я знав, як йому буде важко досягти своєї мети. Я ніколи не підтакував людям, які говорили: "Звичайно, він свого доб'ється". Я ж ніколи так не говорив. Звичайно, я на це сподівався. Я сподівався, що мій син стане тим, ким я так і не став - футболістом. І ця надія, ця нав'язлива ідея знаходилась в мені все моє життя; і вона підживлювала мене".

Далеко не всі у Фуентеальбільї ставилися до цього з ентузіазмом. Але щоразу, коли хтось сумнівався у здібностях Андреса побудувати кар'єру футболіста, Хосе Антоніо задавав зустрічне питання: "А ким би ви хотіли, щоб він став? Тореадором? Офіціантом? Ніхто не відповідав на це питання, вони просто вбивали мене поглядом. Я впевнений: вони думали, що цей хлопчина сказав, що хоче стати футболістом з моєї волі, а не зі своєї. Це правда, що футбол був моєю пристрастю, і що я возив його на матчі куди завгодно, але футбол також був і його пристрастю, з наймолодшого віку. Спочатку я просто дивився за ним, потім я помітив, що він досить здібний, а згодом я почав йому на пальцях пояснювати його ж помилки у матчах. Він виділявся на тлі інших з самого початку".

Андрес знав: щойно він стрибне після гри до машини, йому доведеться відповісти на питання, заготовлені батьком, а також почути від тата оцінку своєї гри. "Це було для його ж блага, - розповідає Хосе Антоніо. - Він був щасливчиком: він любив футбол, ця гра вкоренилася глибоко в нього - навіть більше, ніж в мене. І він завжди був дуже розумним. Він знав - не в останню чергу тому що я постійно нагадував йому про це - що повинен слухати свого тренера. Я продовжував нагадувати йому: "Пам'ятай, Андресе, тренер завжди правий. Тобі може здатися, що ти граєш добре, але якщо ти не виконуєш тренерську установку, це погано. Розумієш?" Я ніколи не був з тієї когорти батьків, які задобрюють своїх синів, аби ті були задоволені. Я ніколи не сказав би, що тренер помиляється, навіть якщо син так не вважає. Я був батьком і тренером Андреса, але я завжди керувався одним принципом: "Якщо твій тренер називає щось білим, а твій батько називає це чорним, завжди слухай тренера".

Довгий час Хосе Антоніо був для Андреса батьком, тренером, радником і менеджером. Родині часом було не просто це прийняти. Одним із прикладів може послужити випадок, коли після турніру у Брунете "Барселона" була зацікавлена у підписанні Андреса. "Вони поспілкувалися зі мною на турнірі у неділю, а вже у понеділок Оріоль Торт зателефонував мені і зробив Андресу пропозицію, сказавши, що у нього є шанс відправитися до "Барселони". Андрес відповів відмовою, але я наполягав: "Синку, такі можливості трапляються не кожного дня, потрібно погоджуватися". Але він стояв на своєму: "Ні, тату. Я хочу залишитися тут, у місті, разом з усіма. Я щасливий тут, і нікуди не поїду". У мене не було іншого вибору окрім як зателефонувати містеру Торту і сказати: "Послухай, вибач, але зараз він не готовий поїхати. Принаймні, не в цьому році". Андрес провів передсезонку з "Альбасете", і між тим я продовжував "капати йому на мізки", кожна розмова під час наших поїздок була лишень про одне. Я говорив: "Гаразд, ні - то ні. Але тобі треба гарно все обміркувати. Вони можуть більше не подзвонити". І так щодня протягом двох місяців, до тих пір, поки одного разу він не сказав: "Тату, а ти ще можеш зателефонувати містеру Торту?"

Оскільки Андрес був визнаний кращим гравцем турніру у Брунете, він виграв поїздку до парку розваг "Порт Авентура". На той час я вже сказав йому, щоб він не погоджувався з продовженням своїх виступів за "Альбасете", і ми вирушили до Таррагони, де "Порт Авентура" і знаходиться. На календарі був вересень, шкільні заняття вже почалися, як і сезон. Тому я запитав у Торта: "Чи місце досі вакантне?" Він відповів: "Звичайно, тут завжди знайдеться місце для Андреса". Тому з "Порт Авентури" ми відправилися відразу до Барселони. Вони показали нам місцевість, а також погодилися з моєю пропозицією, щоб Андрес зіграв разом з кимось із хлопців "Ла Масії". Щоб заспокоїтися, я хотів переконатися, що він буде здатний це зробити. Зрештою ми повернулися додому, і за кілька днів по тому Андрес сказав мені: "Тату, я хочу туди поїхати. Чи ти відпустиш мене до Барселони? Можеш зателефонувати їм, будь ласка?"

Так все перевернулося з ніг на голову. Тепер син був переконаний у своєму бажанні, тоді як батько почав його застерігати. "Я сказав йому: "Зрозумій, ти підеш туди не на кілька місяців, а щонайменше на рік". На що він відповів: "Так, добре. Я витримаю рік, обіцяю". Він зробив перший крок. Він зробив це, навіть якщо хотів порадувати мене - Андрес завжди думає про інших більше, ніж про самого себе. Він зробив це, будучи дитиною, і продовжує робити це зараз, вже ставши батьком. Я впевнений, що він, напевно, сказав собі: "Якщо я не піду, я засмучу тата; якщо він говорить, що такі шанси надаються тільки раз у житті, значить, так воно і є". Він вчинив дуже сміливо. Дуже. Не знаю, як би поводилися у цій ситуації інші 12-річні хлопчаки. Я б віддав свою праву руку, аби він відправився до Барселони. Тому що я хотів, щоб він грав за кращий клуб. Але поїхати туди було його рішенням".

Складно визначити, кому було важче - Андресу або Хосе Антоніо. Обидва страждали, обидва уважно прислухалися один до одного, обидва перебували під тиском. Хосе Антоніо думав про свого сина... і тільки про свого сина, футболіста. Свого сина, футболіста "Барселони".

Бували дні, починаючи з найпершого дня перебування Андреса у Барселоні, коли Хосе Антоніо подумував про те, щоб повернути сина додому у Фуентеальбілью. Його дружина Марі переконала його не чинити так, але вона бачила страждання свого чоловіка, і тому сама майже здалася. "Був час, протягом декількох тижнів, коли я говорив їй: "Якщо так буде продовжуватися, я поїду і поверну його додому. І ми покінчимо з цією депресією.

Було важко. Ми їздили до нього кожні вихідні, і щоразу прощання перетворювалися на тортури. Марі втратила свого сина, вона не могла спати і йшла до порожньої кімнати Андреса. Я до таких речей ставився спокійніше, і продовжував говорити їй: "Все буде добре. Він нічим не відрізняється від будь-якої іншої дитини. Він як школяр, який отримує погані оцінки. Якби він поїхав на навчання до Мурсії, його б також тут не було. І я так скажу: якщо він залишиться, одного разу о шостій ранку він вийде з бару з самокруткою марихуани в руці. Ось що тут з усіма трапляється. Там же про нього піклуються, ти знаєш, що він вчиться і займається футболом. Я не знаю, що краще, вирішуй сама. Якщо йому пощастить і у нього все вийде, наша сім'я зможе назавжди возз'єднатися.

Одна з найкращих рис Андреса полягає в тому, що він зациклений на своїй сім'ї. Під час напруг він розряджає обстановку; коли виникають проблеми, він їх вирішує. Всі ми обертаємося навколо нього. Він завжди знає - до найдрібніших деталей - про те, що нам потрібно, чого ми потребуємо. Він бере на себе проблеми інших людей так, ніби вони були його власними. Коли я прокидаюся щоранку, на телефоні мене вже чекає повідомлення: "Тату, як справи?" Навіть не знаю, що б я робив, якби у мене був ще один син. Думаю, я все одно вчинив би так само. Я ніколи не хотів, щоб Андрес страждав".

Андресу було нелегко мати справу зі своїм футбольним на всю голову батьком. Звичайно, Андрес ніколи не зізнається в цьому, але його батько з цим погоджується. Простий приклад: "Одного разу я зайшов занадто далеко, - згадує Хосе Антоніо. - Це був його перший рік у "Ла Масії". Його тренера, Урсицініо Лопеса не було на місці, тому наставника на кілька матчів заміняв Рока. Андресу тоді було 12, майже 13 років. У ті вихідні всього на пару днів я відправився до Барселони разом з Марі, і побачив гру Андреса. І я просто перетворився на скаженого. Я дивився за тим, як він подібно курці стояв посередині, а всі інші, немов пташенята, бігали навколо. Після гри ми забрали Андреса в готель, і я сказав Марі: "Вийди на хвилинку, я хочу поговорити з Андресом наодинці". У мене в голові не вкладалося, я все ще не міг повірити в те, що побачив: він не бігав і взагалі ледве рухався. Це був не він. І я як почав...

Я був дуже несправедливий до нього. Навіщо я це зробив? У цьому не було необхідності. Все через те, що я дуже емоційний. Те, що відбулося на полі, не було його помилкою, аж ніяк. Я зрозумів це пізніше, коли обмірковував побачене. І потім я вибачився. Я був егоїстом. Але в той день наша розмова закінчилася сльозами: я плакав ридма, а він принишкнув у спробах не плакати і, ймовірно, думав: "Чому мій тато говорить мені все це?"

Коли я бачив його таким, я не знав, як мені бути. Я відчував себе просто жахливо. Я не знав, чи потрібно мені забирати свої слова назад. І потім, звичайно, я закінчив сперечатися з Марі. Андрес був таким маленьким. Згодом він зрозумів: все те, що я тоді йому сказав, було для його ж блага. Я завжди був з ним відвертий і щирий. Я хотів, щоб він вчився. Він знає, що я завжди наполягав: щоб стати футболістом, потрібно важко працювати і потрібно бути чесним. Талантами народжуються, але все інше потрібно компенсувати фізичною працею. Якщо ти не працюєш, то ускладнюєш життя своїм партнерам по команді. На полі вас одинадцять чоловік, а не ти один. І він це знає. Але я знаю, що у той день я зайшов занадто далеко. Занадто".

Хосе Антоніо Іньєста хоче, щоб люди знали, що його наміри були чистими; але ж так насправді і було. Він був муляром, який заробляв на шматок хліба на будівельних майданчиках Фуентеальбільї з ранку до вечора, проводячи чи не весь час на підмостках. Він був людиною, яка, за його ж словами, "ризикувала всім заради Андреса".

"Мені пощастило, тому що у підсумку все закінчилося добре, - продовжує розповідати Хосе Антоніо. - Якби щось пішло не так, я не знаю, що зі мною сталося б. Я міг би всього позбутися. Ризик був величезний. Шанс був один зі ста, один з тисячі. Він поїхав з дому у 12-річному віці. Люди хочуть знати, чому ми не поїхали разом з ним. Клуб запропонував нам будинок у Барселоні, роботу мені і моїй дружині, але я не хотів їхати. "Спасибі, але в день, коли я приїду, я буду насолоджуватися грою свого сина. Якщо пощастить, звичайно. Якщо ні, я залишуся у своєму місті і продовжу працювати", - відповів я. Навіщо мені потрібно було туди переїжджати? А якби вони в кінці навчального року відрахували Андреса, що тоді було б? Я б втратив роботу і тут, і там. Ми виглядали б посміховиськами. Ні, так не робиться. Я знав, що якщо наша дитина поїде від нас, протягом чотирьох або п'яти років нам доведеться йти на жертви. Ніщо не дається задарма".

Далі буде...

Популярные новости
Оцените материал
Поделиться
Комментарии (0)

Оставить комментарий

Рейтинг букмекеров

Лента новостей

29 марта
12:55
Роман Михайлов отреагировал на информацию о возрождении ФК "Львов"
12:40
Арсений Батагов: "Украина (U-21) выиграла все шесть матчей из шести и движется в правильном направлении"
12:25
Олег Очеретько: "Мой гол "Азербайджану" (U-21) - это и заслуга партнеров"
12:20
Первая лига. "Карпаты" - "Виктория". Прямая трансляция
12:10
Объявлен состав женской сборной Украины для участия в матчах отбора на Евро-2025 против Косова и Хорватии
12:05
Первая лига. "Подолье" - "Кремень". Прямая трансляция
12:00
"Кадис" – "Гранада". Анонс и прогноз матча
11:55
Олег Шандрук: "Верес" пытается абстрагироваться от турнирной таблицы и настраивается на "Кривбасс"
11:40
Франческо Баранка покинет пост Главы Комитета этики и честной игры УАФ
11:30
Не "Ливерпуль" и не "Бавария": известно о ближайших планах Хаби Алонсо
11:20
Первая лига. "Мариуполь" - "Прикарпатье". Прямая трансляция
11:00
Рубен Бараха: "Выход на Евро-2024 должен дать Яремчуку положительную энергию, "Валенсия" должна воспользоваться ею"
10:45
Украинец Бушман продолжил сотрудничество с "Кызылжаром"
10:30
Александр Зинченко: "Не могу поверить, что это мое третье Евро. Чувствую себя немножко старым"
10:15
Георгий Судаков: "Не было бы таких игроков, как Мудрик и Цыганков - не отдал бы ассисты"
10:00
"Бенфика" - "Шавиш". Анонс и прогноз матча
10:00
Таллес Бренер: "Рух" хочет взять реванш у ЛНЗ за поражение в первом круге"
09:45
Дмитрий Михайленко: "Мне кажется, что информация о заинтересованности "Севильи" в Пономаренко - преувеличение"
09:30
Квалификация чемпионата Европы U-21. Азербайджан - Украина 0:3. Видеообзор
09:15
Алексей Михайличенко: "Не удивлен, что Жерсона Родригеса осудили"
09:00
Желько Любенович: "Взял бы у "Минай" Рыбалку и Будковского"
08:45
Уничтожено 84 воздушные цели: 58 "шахедов" и 26 ракет
08:30
28 артсистем, 27 ББМ: общие боевые потери противника с 24.02.22 по 29.03.24
08:15
Генштаб ВСУ: Оперативная информация по состоянию на 06.00 29.03.2024
Больше новостей
29 марта
12:55
Роман Михайлов отреагировал на информацию о возрождении ФК "Львов"
12:40
Арсений Батагов: "Украина (U-21) выиграла все шесть матчей из шести и движется в правильном направлении"
12:25
Олег Очеретько: "Мой гол "Азербайджану" (U-21) - это и заслуга партнеров"
12:20
Первая лига. "Карпаты" - "Виктория". Прямая трансляция
12:10
Объявлен состав женской сборной Украины для участия в матчах отбора на Евро-2025 против Косова и Хорватии
12:05
Первая лига. "Подолье" - "Кремень". Прямая трансляция
11:55
Олег Шандрук: "Верес" пытается абстрагироваться от турнирной таблицы и настраивается на "Кривбасс"
11:40
Франческо Баранка покинет пост Главы Комитета этики и честной игры УАФ
11:20
Первая лига. "Мариуполь" - "Прикарпатье". Прямая трансляция
11:00
Рубен Бараха: "Выход на Евро-2024 должен дать Яремчуку положительную энергию, "Валенсия" должна воспользоваться ею"
10:45
Украинец Бушман продолжил сотрудничество с "Кызылжаром"
10:30
Александр Зинченко: "Не могу поверить, что это мое третье Евро. Чувствую себя немножко старым"
10:15
Георгий Судаков: "Не было бы таких игроков, как Мудрик и Цыганков - не отдал бы ассисты"
10:00
Таллес Бренер: "Рух" хочет взять реванш у ЛНЗ за поражение в первом круге"
09:45
Дмитрий Михайленко: "Мне кажется, что информация о заинтересованности "Севильи" в Пономаренко - преувеличение"
09:30
Квалификация чемпионата Европы U-21. Азербайджан - Украина 0:3. Видеообзор
09:15
Алексей Михайличенко: "Не удивлен, что Жерсона Родригеса осудили"
09:00
Желько Любенович: "Взял бы у "Минай" Рыбалку и Будковского"
08:45
Уничтожено 84 воздушные цели: 58 "шахедов" и 26 ракет
08:30
28 артсистем, 27 ББМ: общие боевые потери противника с 24.02.22 по 29.03.24
08:15
Генштаб ВСУ: Оперативная информация по состоянию на 06.00 29.03.2024
00:17
Жерсон Родригес приговорен к 18 месяцам условно за домашнее насилие и нападение
00:02
Источник: ФК "Львов" может вернуться в профессиональный футбол
28 марта
23:44
Виталий Кварцяный: "Видимо, в тот момент Мудрик думал: "Дай пас - и я пробью!"
Больше новостей
29 марта
12:00
"Кадис" – "Гранада". Анонс и прогноз матча
11:30
Не "Ливерпуль" и не "Бавария": известно о ближайших планах Хаби Алонсо
11:00
Рубен Бараха: "Выход на Евро-2024 должен дать Яремчуку положительную энергию, "Валенсия" должна воспользоваться ею"
10:45
Украинец Бушман продолжил сотрудничество с "Кызылжаром"
10:30
Александр Зинченко: "Не могу поверить, что это мое третье Евро. Чувствую себя немножко старым"
10:15
Георгий Судаков: "Не было бы таких игроков, как Мудрик и Цыганков - не отдал бы ассисты"
10:00
"Бенфика" - "Шавиш". Анонс и прогноз матча
09:15
Алексей Михайличенко: "Не удивлен, что Жерсона Родригеса осудили"
28 марта
23:55
17-летний хавбек украинского происхождения тренировался с первой командой "Манчестер Юнайтед"
23:42
Известно, как Рубиалес давил на Эрмосо через ее родственников
23:20
Bild: "Бавария" видит Зидана главным тренером команды
22:56
Испанская студентка потребовала убрать статую Дани Алвеса в его родном городе
22:34
Фелипе Мело: "Алвес и Робиньо должны заплатить за то, что сделали"
22:18
Совладельца "Челси" сместят с должности в 2027 году
21:58
AS: "Реал" может перенести презентацию Мбаппе на август
21:47
"Манчестер Юнайтед" хочет приобрести у "Баварии" Йозуа Киммиха
21:18
Ули Хенесс: "Забрать Алонсо в "Баварию" будет очень сложно, если не невозможно"
21:11
Хави подал в суд сразу двух журналистов
19:58
"Райо Вальекано" намерен арендовать Брайана Сарагосу
19:44
Эндрик значительно прибавил в стоимости после матчей за сборную Бразилии
19:28
Ральф Рангник может возглавить "Баварию"
19:14
"Фиорентина" обратилась к Даниэле Де Росси с предложением возглавить команду
18:58
"Эвертон" получит кредит от будущего владельца
18:46
Андрей Булеза из-за травмы пропустит Олимпиаду-2024
Больше новостей
29 марта
01:00
Нива - Васт: прямая трансляция матча
01:00
ЮКСА - Металлург-2: прямая трансляция матча
12:00
Яруд Мариуполь - Прикарпатье: прямая трансляция матча
12:30
Подолье - Кремень: прямая трансляция матча
13:00
Карпаты - Виктория: прямая трансляция матча
13:00
Чайка - Звягель: прямая трансляция матча
13:00
Белененсеш САД - Фейренси: прямая трансляция матча
13:30
Левый берег - Агробизнес: прямая трансляция матча
14:30
Бристоль Сити - Лестер: прямая трансляция матча
15:00
Миллуолл - Вест Бромвич Альбион: прямая трансляция матча
16:00
Пасуш де Феррейра - Оливейренсе: прямая трансляция матча
17:00
Саутгемптон - Мидлсбро: прямая трансляция матча
17:00
Шеффилд Уэнсдей - Суонси: прямая трансляция матча
17:00
Куинз Парк Рейнджерс - Бирмингем: прямая трансляция матча
17:00
Престон Норт Энд - Ротерхэм: прямая трансляция матча
17:00
Норвич - Плимут Аргайл: прямая трансляция матча
17:00
Халл - Сток Сити: прямая трансляция матча
17:00
Хаддерсфилд - Ковентри: прямая трансляция матча
17:00
Кардифф - Сандерленд: прямая трансляция матча
17:30
Жил Висенте - Фамаликан: прямая трансляция матча
17:30
Тондела - Вилаверденсе: прямая трансляция матча
19:30
Блэкберн - Ипсвич: прямая трансляция матча
20:00
Бенфика - Шавиш: прямая трансляция матча
21:30
Бургос - Эспаньол: прямая трансляция матча
Больше новостей
29 марта
12:00
"Кадис" – "Гранада". Анонс и прогноз матча
10:00
"Бенфика" - "Шавиш". Анонс и прогноз матча
12:30
Эштрела - Спортинг: прогноз на матч
12:00
Уотфорд - Лидс: прогноз на матч
12:00
Лилль - Ланс: прогноз на матч
12:00
Кадис - Гранада: прогноз на матч
11:45
Гент - Стандард: прогноз на матч
11:30
Бургос - Эспаньол: прогноз на матч
10:00
Бенфика - Шавиш: прогноз на матч
09:30
Блэкберн - Ипсвич: прогноз на матч
07:30
Жил Висенте - Фамаликан: прогноз на матч
07:00
Саутгемптон - Мидлсбро: прогноз на матч
07:00
Шеффилд Уэнсдей - Суонси: прогноз на матч
07:00
Куинз Парк Рейнджерс - Бирмингем: прогноз на матч
28 марта
20:48
"Левый берег" - "Агробизнес": прогноз Виктора Козина
26 марта
12:30
Испания – Бразилия. Анонс и прогноз матча
12:00
Франция – Чили. Анонс и прогноз матча
11:45
Украина – Исландия. Анонс и прогноз матча
11:45
Уэльс - Польша. Анонс и прогноз матча
11:45
Германия - Нидерланды. Анонс и прогноз матча
11:45
Словения – Португалия. Анонс и прогноз матча
11:45
Англия - Бельгия. Анонс и прогноз матча
11:45
Люксембург – Казахстан. Анонс и прогноз матча
10:31
Испания – Бразилия: ставка на обмен голами
Больше новостей

Рейтинг казино

4500 грн + 100FS
Забрать подарок →