closer-popup
footboom
Авторизация пользователя на сайте footboom1.com
Вход через социальные сети
или
Забыли пароль?
Регистрация
closer-popup
footboom
Регистрация
Поля отмечены звездочками * обязательны для заполнения

Ваша відповідь збережена
Зробіть, будь ласка, прогноз для майбутніх матчів
successful

Спасибо!

Готово! Проверьте свою электронную почту, чтобы узнать о специальном предложении!
closer-popup

Олексій Дрозденко: "Сухий лист" Лобановський шліфував і в Донецьку"

Олексій Дрозденко: "Сухий лист" Лобановський шліфував і в Донецьку"
Источник фото:
Изменить размер a+ a-
1797
0
Фавбет Бонус 10 000 грн
получить

Попри те, що Олексій Митрофанович Дрозденко розміняв уже восьмий десяток, він продовжує трудитися на благо українського «соккера», виховуючи нині юних футболістів у Академії донецького «Олімпіка».

«У шахту на виховання? А чому б і ні!»

— Якось ви сказали, що з того, хто не вміє діяти самостійно, може вийти непогана копія, але копії в житті не дуже цінуються. А ви, Олексію Митрофановичу, свого часу хіба не старалися бути схожим на своїх кумирів, коли починали зай­матися футболом?

— Мати кумира, прагнути робити, як він, — це ще не означає копіювати. Хоча, щоби рухатися вперед, треба, звичайно, бачити перед собою ідеал, аби потім його перевершити, віднайшовши щось своє. І тільки тоді станеш особистістю.

Сьогодні інформаційного голоду, як у моєму дитинстві, немає, маємо змогу дивитися будь-який чемпіонат. Я ж спочатку проходив вуличну школу футболу, ми були діти природи. І тягнулися до тих, хто краще виконував якісь прийоми, вчилися одне в одного. Потім, коли підросли, стали ходити на матчі місцевого рівня, коли грала шахта на шахту, відтак спостерігали вже міський рівень — поєдинки торезького «Шахтаря».

Я жив у Торезі, в селищі шахти «Червона Зірка». Мій батько та брати обрали нелегку роботу на шахті, як потім і я, закінчивши гірничий технікум. До нас у місто частенько приїжджав донецький «Шахтар», за його грою спостерігав я й в столиці Донбасу. Пам’ятаю свій перший матч «гірників» — з московським «Торпедо». І, звичайно, моєю мрією було колись виступати за «Шахтар». Я до неї наполегливо йшов. Хоча мене спочатку не прийняли у футбольну секцію. Правда, тоді було багато команд при навчальних закладах, на підприємствах… А за рік той тренер, який мене спочатку не взяв, вибачився переді мною, таки зарахувавши до торезького «Шахтаря». Я йому довів, що гідний був грати в команді.

— Ви прийшли в донецький «Шахтар» на початку 1960-х, коли зароджувалися кубкові традиції команди. Чи правда, що всесоюзні керівники 1963 року не дозволили «гірникам» утретє поспіль виграти Кубок СРСР (поступилися тоді «Спартаку»), щоби навічно забрати трофей у столицю Донбасу?

— Зараз, звичайно, можна говорити все, що завгодно. Але стверджувати нічого не буду. У той час такої думки — щодо якоїсь підкилимної метушні — навіть не виникало. І мені таки здається, що сталася фатальна помилка оборони «гірників», тому команда й поступилася.

Тоді, можливо, хіба за перші місця в чемпіонаті було щось навколофутбольне, адже існували стереотипи, що столична/республіканська команда повинна бути завжди в турнірній таблиці вище обласної. А в Кубку СРСР представник другої ліги з Орєхово-Зуєва, наприклад, доходив до фіналу, львівські «Карпати», з того ж дивізіону, взагалі виграли трофей. І нічого… Суддів так не лаяли, як сьогодні. Зараз усі тільки й говорять про арбітраж, а про саму гру, про футбол, на жаль, забули. У мій час виконавці добре знали правила (ми здавали навіть іспити), й великі коментатори, такі, як Синявський, Озеров, упевнений, не гірше нинішніх майстрів мікрофона та пера, експертів теж знали правила, але ніколи не педалювали під час матчів на суддівство…

— У чому, на ваш погляд, був феномен пітерця Олега Ошенкова, якого в Донецьку всі вважають справжнім «гірником»?

— Він був прекрасним педагогом. Це — найголовніше. А тренер-вихователь, звичайно, сприймався нами як другий батько. Він не був наставником-дресирувальником. Перш ніж говорити про якісь життєві справи, Олег Олександрович намагався їх пізнавати сам. Ми в той час і на шахти їздили, спускалися в забій, а наставник особисто виявляв ініціативу в цьому, розуміючи, що ми захищаємо честь шахтарського краю. Тоді не було легіонерів, кістяк команди складали вихідці з Донбасу. І якби Ошенков, так би мовити, працював «у білих рукавичках», не знаючи всієї специфіки роботи, розповідав би про нелегку шахтарську працю, то, напевне, нічого б не вийшло. Тому він і знімав ці «білі рукавички», зодягаючи «наш одяг». Зрештою, став своїм.

— Так, багато поколінь футболістів спускалися під землю — в забій. Це робилося, так би мовити, для профілактики, щоби подивилися та вислухали неприємні висловлювання на свою адресу від шахтарів, коли погано грали?

— Ні. Адже ми приходили на наряди перед зміною та зустрічалися з шахтарями необов’язково, коли програвали, а й після перемог. Вигравали Кубок СРСР і їздили на шахти, де нам аплодували, носили на руках, заохочували. Коли поступалися суперникам, теж приїжджали, тож доводилося звітувати перед шахтарями.

Справді, були в нас в команді хлопці й з Грузії, Білорусі, а також — москвичі, які не бачили раніше шахт. Траплялося, покійний нині великий любитель футболу, перший секретар Донецького обкому партії Володимир Іванович Дегтярьов приїжджав до нас на спортбазу та говорив: «Хлопці, чи розумієте честь яких людей захищаєте? Гірники там під землею працюють, отож коли виграєте, в країні збільшується видобуток вугілля! А ви в останньому матчі тупцювали полем… Треба вам познайомитися з шахтарською працею». Потім нас опускали в звичайні забої, треба було повзти лавою. Відтак хлопці, які вперше побували в шахті, потім казали: «За будь-які гроші не поліземо більше туди, краще зіллємо сім потів на футбольному полі» (сміється).

«Сухий лист» Лобановський шліфував і в Донецьку»

— Ваш вислів — особистості, які мислять, завжди сильніші покірних виконавців. Від себе додам: із ними, напевне, й значно складніше працювати. Приміром, наскільки знаю, в Олега Ошенкова частенько траплялися перепалки в роздягальні з Валерієм Лобановським, який грав за «Шахтар» у 1967–1968 роках…

— Ні, цього ніколи не було. Олег Олександрович і Валерій Васильович настільки були виховані, що не затіяли би щось подібне в роздягальні. Так, траплялися складні дискусії на тренерській раді, куди входила й низка провідних гравців, але це — інша справа. Там до майбутнього матчу обговорювалися склад команди, тактика та інші аспекти. Ошенков не був диктатором, він вислуховував усіх. Кожен відстоював свою позицію, бачення. Особливо ж виокремлювався Лобановський, який аргументовано доводив свою думку, прогресивні погляди на футбол.

— Яким Лобановський був у спілкуванні, як поводився в побуті, в колективі? Скажімо, міг разом із партнерами гульнути чи тримав себе на відстані?

— Не можу сказати, що він був великим егоїстом, але в нього в Донецьку було своє коло спілкування, куди входили в основному не футболісти, а люди, що опікали клуб. Він не дозволяв собі бути в якихось сумнівних компаніях, які би ганьбили футбольний етикет того часу.

— А як Лобановський відновлювався, як проводив вільний час?

— За межею тренувальної бази з ним у компаніях ніде не був. На тренувальних же зборах у вільний час він грав у більярд або в настільний теніс. У них часто змагання проходили з Олегом Базилевичем. А ще він багато читав, і не тільки нашу, а й закордонну футбольну літературу, яку йому перекладали друзі. Уже тоді було зрозуміло, що, будучи гравцем, він цілеспрямовано готував себе до тренерської роботи.

— Чи справді «сухий лист Лобановського» — це було ноу-хау в світовому футболі того часу?

— Для колишнього Союзу те, що ми тоді бачили, — це здавалося чимось неповторним. Але ми не знали про інший футбол. Я бачив, як він відпрацьовував «сухий лист», точніше шліфував, адже вже коли грав у «Динамо», використовував цей удар із кутового. Правда, ще в Донецьку вони залишалися з Базилевичем після тренувань, продовжуючи заняття.

— Так розумію, успіхи київського «Динамо» на євроарені в 1975 і 1986 роках під керівницт­вом Валерія Лобановського для вас не стали несподіваними, адже знали його тренерський потенціал?

— Ще до київського «Динамо» він здорово проявив себе в «Дніпрі». Коли ми та дніпропетровці були на зборах у Сочі, я приїхав подивитися на їхню організацію футбольної діяльності за Лобановського. Відтак побачив, що вона відрізнялася від усіх команд. Дисципліна й лад проглядалися в усьому. Один штрих. Зайшов, пам’ятаю, в кімнату до хлопців й побачив, що на стінці висить розклад, будильник стоїть на тумбі. Вони мені розповіли, що в них немає чергових, просто складена програма, а ти сам себе дисциплінуєш. Є, наприклад, чіткий час для теоретичного заняття й ніхто тебе туди не запрошує. Не прий­деш, будеш покараний. А в інших командах були «няньки», які будили футболістів, нагадували… У Лобановського вже тоді все було інакше.

«Після першого збору Старухіна відраховували»

— Олексію Митрофановичу, ви попрацювали з багатьма видатними наставниками, але чому так і не спробували себе в якості головного тренера?

— Я просто однолюб. «Шахтар» — для мене все! Справді, запрошували як футболіста в інші команди. В одних випадках побоявся конкуренції, в інших завадили травми. Приміром, у київське «Динамо» ликав Віктор Олександрович Маслов, а в московське — Костянтин Іванович Бєсков. Столиця Росії мене взагалі лякала, некомфортно мені там було. Але головна причина, звичайно, патріотизм. Після першого запрошення мені Володимир Іванович Дегтярьов сказав: «Олексію, ти ж із родини гірників, ти честь якого краю захищаєш!?. І ти підеш в «Динамо»?».

Що стосується тренерського ремесла, то Олег Олександрович Ошенков мені радив стати наставником. Я його послухав. Олег Петрович Базилевич узяв мене своїм помічником. Я саме повісив бутси на цвях і став тренером-селекціонером. Перший «улов» — Віталій Старухін, якого я привіз у Донецьк із Полтави. Потім Базилевич узяв собі іншого помічника, а я працював у групі підготовки «Шахтаря». Ось там я й набував досвіду. Із часом став завучем, а потім й директором СДЮСШОР. А коли першу команду «гірників» очолив Валерій Іванович Яремченко, то взяв мене асистентом. Свого часу була пропозиція очолити «Шахтар», але я відмовився, подумавши, що ще зарано ставати головним тренером. І тоді мені один чиновник сказав: «Олексію, партія двічі не пропонує» (сміється). Пригадую (коли Анатолій Бишовець пішов, а Віктор Прокопенко ще не очолив команду. — Д. Д.), Рінат Леонідович Ахметов призначив мене в. о., сказавши: якщо решту п’ять матчів (три на виїзді та два вдома) команда виграє, то зніме доточку. Я знав, що за такої готовності гравців завдання це нездійсненне, тому чесно сказав, що треба підбирати іншу кандидатуру наставника (сміється).

— Ви сказали, що за вашої безпосередньої участі Віталій Старухін з’явився у Донецьку…

— Зі Старухіним була особлива історія. Так, привіз Віталія в Донецьк, але після перших зборів його хотіли відрахувати з команди, бо не проявив себе належним чином. Ми зустрілися в місті, Віталій подякував мені за все й сказав, що їде до Мінська. Мені так стало прикро за нього й за те, скільки зусиль коштувало витягти його в «Шахтар»… Вирішив піти в обком до куратора колективу Миколи Васильовича Каледіна, розповів цю ситуацію. Що ви думаєте? Апаратник повернув Старухіна! Після цього Віталій заграв. Та ще й як!

— У той час контрактів не було. Як же «сватали» гравців?

— Старухін спочатку приїхав у Донецьк інкогніто. Нам здалося, що за нами була навіть нічна погоня. Тоді основне полягало в тому, щоби привести гравця до столиці Донбасу, а потім партійні керівники домовлялися на своєму рівні.

«PRO-дипломів роздається чимало, а тренувати нікому»

— У нас зараз багато тренерів отримують PRO-дипломи, а нас­тавника для збірної знайти ніяк не могли…

— За моїми даними, останнім часом було випущено майже 130 фахівців із ліцензією PRO. А навіщо стільки, якщо ніхто з них не в силах як фахівець очолити збірну, та й в командах прем’єр-ліги багато іноземців. А ще скільки людей отримує ліцензії категорії А, В і С?

…Якщо якість PRO нас не влаштовує, то як же в такому випадку може влаштовувати якість категорії С? І ці наставники працюють із дітьми?! Як вони з такими знаннями можуть побудувати тренувальний процес? А в цьому — майбутнє футболу…

Зараз селекціонерів і агентів розвелося більше, ніж гравців. Кого вони селекціонують? Напівфабрикати або легіо­нерів… А експертів стало більше, ніж тренерів… Усі тільки й розповідають, як треба було би будувати гру, але ніхто не хоче йти працювати наставником.

— Експертів же запрошують на телебачення в багатьох країнах світу.

— Я хіба заперечую? Ось виступає експерт Арсен Венгер. Він розповідає про свої погляди на гру, тактичну побудову, технічні помилки. Але він не говорить, що треба робити саме так і так. Він же не підказує Алексу Фергюсону, який ставити на гру склад, чи правильно та своєчасно він зробив заміни, як дозволяють собі таке наші експерти. Адже тільки тренер, який перебуває з командою щодня, знає повну інформацію про неї, в тому числі про стан гравців, і чим він керувався, коли робив саме так. Й тільки коуч знає, допустив він помилку чи ні.

Популярные новости
Источник новости:
кнопка перехода
Оцените материал
Поделиться
Комментарии (0)

Оставить комментарий

Рейтинг букмекеров

Лента новостей

20 апреля
02:49
"Черноморец" – "Кривбасс". Анонс и прогноз матча
01:07
Чемпионат Франции. "Ницца" - "Лорьян" 3:0. Видеообзор матча
01:03
Чемпионат Франции. 30-й тур. "Ницца" разгромно побеждает
00:54
Чемпионат Испании. "Атлетик" – "Гранада" 1:1. Видеообзор матча
00:21
Чемпионат Испании. 32-й тур. "Атлетик" снова теряет очки дома
00:06
Названа дата доигровки матча "Удинезе" – "Рома"
19 апреля
23:52
"Хайденхайм" - "РБ Лейпциг". Анонс и прогноз матча
23:49
Жюль Кунде: "Гюндоган не хотел обвинить Рональда, думаю, что Араухо понял это"
23:28
Юрген Клопп оценил шансы команды на чемпионство АПЛ
23:21
"Верона" - "Удинезе". Анонс и прогноз матча
23:16
Первая лига. "Прикарпатье" - "Полтава" 3:1. Видеообзор матча
23:12
Relevo: "Бавария" внимательно следит за атакующим полузащитником "Барселоны"
23:00
"Жирона" – "Кадис". Анонс и прогноз матча
22:57
Новым техническим директором "Манчестер Юнайтед" стал бывший сотрудник "Манчестер Сити"
22:53
"Хоффенхайм" - "Боруссия" (М). Анонс и прогноз матча
22:47
"Эмполи" - "Наполи". Анонс и прогноз матча
22:38
Джек Грилиш: "Меня покупали не для того, чтобы я стал таким же сумасшедшим бомбардиром как Холанд"
22:17
Александр Зубков получил двухматчевую дискфалификацию за красную карточку в матче против "Ворсклы"
22:06
Жозе Моуриньо: "Если ты не можешь тренировать больших игроков, ты не способен тренировать никого"
22:01
"Ланс" - "Клермон Фут". Анонс и прогноз матча
21:51
"Генк" - "Андерлехт". Анонс и прогноз матча
21:50
L’Équipe: Зинедин Зидан не ведет переговоры с "Баварией", он следит за ситуацией с "Манчестер Юнайтед"
21:40
"Витесс" оштрафован на 18 очков из-за нарушений правил лицензирования
21:31
"Вулверхэмптон" - "Арсенал". Анонс и прогноз матча
Больше новостей
20 апреля
02:49
"Черноморец" – "Кривбасс". Анонс и прогноз матча
19 апреля
23:16
Первая лига. "Прикарпатье" - "Полтава" 3:1. Видеообзор матча
22:17
Александр Зубков получил двухматчевую дискфалификацию за красную карточку в матче против "Ворсклы"
20:20
Рубен Бараха: "Возможность возвращения Яремчука станет известно через две недели"
19:28
Генштаб ВСУ: Оперативная информация по состоянию на 18.00 19.04.2024
19:25
Лунин обошел Зинченко и стал лидером среди украинских спортсменов по числу подписчиков в Instagram
18:24
"Динамо": подготовка к матчу с "Полесьем" и визит Сергея Реброва
18:24
Александр Бандура оценил шансы "Миная" остаться в УПЛ
18:09
Мирон Маркевич: "Наверное, думают, что стали великими"
17:45
Сергей Ребров: "Довольный, что Ярмоленко получает достаточно игровой практики после травмы"
16:32
Вторая лига. 25-й тур. Анонс матчей
15:57
Президент "Вереса" рассказал, как увольнял Сергея Лавриненко
15:30
Валерий Бондарь: "Есть у нас такая проблема..."
14:52
Первая лига. 5-й тур (второй этап). "Карпаты" впервые в сезоне проигрывают на "Украине"
14:42
У омбудсмена Украины требуют от УАФ принять меры по Александру Шевченко
13:50
Ярослав Карабин: "Минай" сейчас гораздо более опасная команда, если сравнивать с первым кругом"
13:25
Евгений Банада: "Не считаю "Днепр-1" принципиальным соперником"
13:10
Юрий Мороз вызвал 22 игрока в сборную Украины (U-16) для участия в Турнире развития УЕФА
12:20
Первая лига. "Карпаты" - "Ингулец". Прямая трансляция
12:20
Игрок "Шахтера" Майкон повторно разорвал "кресты"
11:20
Иван Надеин: "Неправильно запрещать стимулирование клубов третьей стороной"
11:00
Крис Саттон: "Нападки на Зинченко несправедливы, из него сделали козла отпущения"
10:45
Антон Боль: "Надеюсь, что буду готов сыграть в матче против "Шахтера"
10:30
Сейв Трубина в ответном матче 1/4 финала ЛЕ с "Марселем" претендует на звание лучшего
Больше новостей
20 апреля
01:07
Чемпионат Франции. "Ницца" - "Лорьян" 3:0. Видеообзор матча
01:03
Чемпионат Франции. 30-й тур. "Ницца" разгромно побеждает
00:54
Чемпионат Испании. "Атлетик" – "Гранада" 1:1. Видеообзор матча
00:21
Чемпионат Испании. 32-й тур. "Атлетик" снова теряет очки дома
00:06
Названа дата доигровки матча "Удинезе" – "Рома"
19 апреля
23:52
"Хайденхайм" - "РБ Лейпциг". Анонс и прогноз матча
23:49
Жюль Кунде: "Гюндоган не хотел обвинить Рональда, думаю, что Араухо понял это"
23:28
Юрген Клопп оценил шансы команды на чемпионство АПЛ
23:21
"Верона" - "Удинезе". Анонс и прогноз матча
23:12
Relevo: "Бавария" внимательно следит за атакующим полузащитником "Барселоны"
23:00
"Жирона" – "Кадис". Анонс и прогноз матча
22:57
Новым техническим директором "Манчестер Юнайтед" стал бывший сотрудник "Манчестер Сити"
22:53
"Хоффенхайм" - "Боруссия" (М). Анонс и прогноз матча
22:47
"Эмполи" - "Наполи". Анонс и прогноз матча
22:38
Джек Грилиш: "Меня покупали не для того, чтобы я стал таким же сумасшедшим бомбардиром как Холанд"
22:06
Жозе Моуриньо: "Если ты не можешь тренировать больших игроков, ты не способен тренировать никого"
22:01
"Ланс" - "Клермон Фут". Анонс и прогноз матча
21:51
"Генк" - "Андерлехт". Анонс и прогноз матча
21:50
L’Équipe: Зинедин Зидан не ведет переговоры с "Баварией", он следит за ситуацией с "Манчестер Юнайтед"
21:40
"Витесс" оштрафован на 18 очков из-за нарушений правил лицензирования
21:31
"Вулверхэмптон" - "Арсенал". Анонс и прогноз матча
21:30
Журналист: "Интеру" интересен Начо, который летом собирается покинуть "Реал"
21:07
Известно условие, при котором новый контракт Нагельсмана может быть разорван досрочно
20:41
Начо Фернандес сообщил руководство "Реала" о намерении летом покинуть клуб
Больше новостей
20 апреля
01:00
Металлург-2 - Дружба: прямая трансляция матча
01:00
Крисиума - Форталеза: прямая трансляция матча
01:30
Ипиранга - КСА: прямая трансляция матча
01:30
Кашиас - Атлетик: прямая трансляция матча
03:00
Операрио Ферровиарио - Аваи: прямая трансляция матча
12:00
Кайсар - Атырау: прямая трансляция матча
12:00
Женис - Туран: прямая трансляция матча
12:00
МФК Металлург - Буковина: прямая трансляция матча
12:45
Диназ - Хуст: прямая трансляция матча
13:00
Локомотив - Нива: прямая трансляция матча
13:00
Спортинг - Брага II: прямая трансляция матча
13:30
Истанбулспор - Фатих Карагюмрюк: прямая трансляция матча
13:30
Горняк-Спорт - Подолье: прямая трансляция матча
14:00
Оснабрюк - Айнтрахт: прямая трансляция матча
14:00
Кайзерслаутерн - Веен: прямая трансляция матча
14:00
Фортуна - Гройтер: прямая трансляция матча
14:30
Ордабасы - Кызыл-Жар: прямая трансляция матча
14:30
Лестер - Вест Бромвич Альбион: прямая трансляция матча
14:30
Агробизнес - Яруд Мариуполь: прямая трансляция матча
15:00
Сельта - Лас-Пальмас: прямая трансляция матча
15:00
Аморебьета - Вальядолид: прямая трансляция матча
15:00
Брешия - Тернана: прямая трансляция матча
15:00
ФеральпиСало - Комо: прямая трансляция матча
15:00
Бари - Пиза: прямая трансляция матча
Больше новостей
20 апреля
04:30
"Ордабасы" – "Кызылжар". Анонс и прогноз матча
02:49
"Черноморец" – "Кривбасс". Анонс и прогноз матча
02:00
"Кайсар" – "Атырау". Анонс и прогноз матча
02:00
"Женис" – "Туран". Анонс и прогноз матча
04:30
Ордабасы - Кызыл-Жар: прогноз на матч
04:30
Лестер - Вест Бромвич Альбион: прогноз на матч
04:00
Оснабрюк - Айнтрахт: прогноз на матч
04:00
Кайзерслаутерн - Веен: прогноз на матч
04:00
Фортуна - Гройтер: прогноз на матч
03:30
Истанбулспор - Фатих Карагюмрюк: прогноз на матч
03:00
Локомотив - Нива: прогноз на матч
02:00
Кайсар - Атырау: прогноз на матч
02:00
Женис - Туран: прогноз на матч
19 апреля
23:52
"Хайденхайм" - "РБ Лейпциг". Анонс и прогноз матча
23:21
"Верона" - "Удинезе". Анонс и прогноз матча
23:00
"Жирона" – "Кадис". Анонс и прогноз матча
22:53
"Хоффенхайм" - "Боруссия" (М). Анонс и прогноз матча
22:47
"Эмполи" - "Наполи". Анонс и прогноз матча
22:01
"Ланс" - "Клермон Фут". Анонс и прогноз матча
21:51
"Генк" - "Андерлехт". Анонс и прогноз матча
21:31
"Вулверхэмптон" - "Арсенал". Анонс и прогноз матча
15:00
ЮКСА - Рух-2: прогноз на матч
15:00
Металлург-2 - Дружба: прогноз на матч
15:00
Звягель - Карпаты-2: прогноз на матч
Больше новостей

Рейтинг казино

4500 грн + 100FS
Забрать подарок →