closer-popup
footboom
Авторизация пользователя на сайте footboom1.com
Вход через социальные сети
или
Забыли пароль?
Регистрация
closer-popup
footboom
Регистрация
Поля отмечены звездочками * обязательны для заполнения

Ваша відповідь збережена
Зробіть, будь ласка, прогноз для майбутніх матчів
successful

Спасибо!

Готово! Проверьте свою электронную почту, чтобы узнать о специальном предложении!
closer-popup

Володимир Мозолюк: "Летіли до Маркевича на тренування із великим бажанням"

Володимир Мозолюк: "Летіли до Маркевича на тренування із великим бажанням"
Источник фото:
Изменить размер a+ a-
1351
0
Фавбет Бонус 10 000 грн
получить

У «Карпатах» Володимир Мозолюк не зіграв навіть 10-и матчів. Він відверто зізнається - у Львові кар’єра не склалася. Проте яскрава зірка одного з провідних форвардів західної України 90-их років залишила по собі пам’ятний слід у сусідній області. Кожен регіон нашої країни має свої опори, на яких тримається місцевий футбол. Такі собі футбольні стовпи.

На Волині, де футбол в пошані вже не один десяток років, таких стовпів завжди вистачало з лишком. Можна формувати різні збірні і «дрім тіми», але до будь-якої з них гарантовано ввійде наш герой. Адже для Луцька Володимир Мозолюк – футбольний ідол.

«У ДОСВІДЧЕНИХ ПАРТНЕРІВ НАВЧАВСЯ ПРОФЕСІОНАЛІЗМУ»

– Володимире Даниловичу, ви займаєте посаду головного тренера молодіжного складу луцької «Волині». Щоденно працюєте з молодими хлопцями, спілкуєтеся з ними. Чи не проводите аналогій між їхнім життям і тим, як розпочинали свою кар’єру ви?

– Безперечно, від порівнянь і паралелей не втечеш. Головна відмінність між нашими поколіннями полягає у тому, що теперішні умови для підготовки футболістів знаходяться на кілька щаблів вище. Раніше було обмаль спецшкіл, груп підготовки. Так, існував Київський спортивний інтернат, де працювали кваліфіковані тренери, які могли закласти хороший фундамент для успішного зростання. Але нині таких закладів існує набагато більше. Різниться і ставлення футболістів двох поколінь до своїх обов’язків.

– Часто доводиться стикатися з відсутністю бажання у підопічних?

– Не скажу, що часто, але раніше у нас цього бажання було вдосталь. Нинішні молоді футболісти займаються «з прохолодою».

– Коли ви розпочали свій шлях у футболі?

– Серйозно зайнявся улюбленою справою в 11-річному віці. Саме тоді відбувся мій перехід від вуличного футболу до більш професійного. Людиною, котра взяла під своє крило мене і моїх однолітків, став Альберт Маміконович Мікоян. Він працює і зараз, хоч Альберту Маміконовичу вже за 70. Це легенда «Волині», адже за нашу команду він виступав ще у 1960-х роках.

– Першою професіональною командою у вашому житті стало луцьке «Торпедо»...

– Так, після закінчення навчання у Республіканському спортінтернаті мене запрошували у київське «Динамо». Більше того, я навіть заяву на вступ написав. Проте в останній момент передумав і відверто «змився» (сміється. – Авт.). Не останню роль у моєму виборі відіграв фактор рідних стін – я хотів розпочати свою кар’єру у Луцьку.

– У складі тієї команди ви дуже впевнено дебютували, ввійшли до п’ятірки кращих бомбардирів команди. Не важко було молодому хлопцеві влитися у колектив досвідчених Ігоря Польного, Володимира Бердовського, Андрія Федецького?

– Перш за все, вони навчили мене професіоналізму. Часто чую розмови про високі професіональні якості закордонних футболістів. Але якби ви знали, наскільки віддано ставилися до своїх обов’язків тодішні футболісти «Торпедо»! Заїзди на базу, ставлення до своєї роботи... Не подумайте, що я постійно критикую нинішнє покоління, але тепер справді все по-іншому. Підписав футболіст контракт, отримує зарплату, інколи преміальні – його більше нічого не цікавить. Наш заробіток залежав безпосередньо від результатів на футбольному полі.

«У МАРКЕВИЧА ЦІКАВІ ТРЕНУВАННЯ, А КВАРЦЯНИЙ – МАКСИМАЛІСТ»

– Перші кроки у дорослому футболі ви робили під чітким поглядом Мирона Маркевича і Віталія Кварцяного. Якими вони були тоді і чи змінилися із плином років?

– Маркевич тоді тільки-но закінчив Вищу школу тренерів у Москві. Ми просто летіли до нього на тренування із великим бажанням. Його заняття були дуже цікавими. Кварцяний – людина-максималіст. Він намагається перейняти найкращі риси інших команд. Нинішні «Волинь» і «Металіст» суттєво відрізняються. Але стиль гри формується обставинами, які впливають на розвиток команд. Звичайно, у Луцьку роблять акцент на атлетичний футбол, але ніхто не відмовляється від технічного стилю гри, який притаманний харків’янам.

– 1985-го року, коли ви були одним із лідерів своєї команди, вас запросили у вищоліговий дніпропетровський «Дніпро». Проте на той момент конкуренція там була неймовірною, тому ви зіграли за дніпропетровців лише по одному матчу в чемпіонаті і Кубку...

– Я знав, на що йду, тому готувався до найгіршого. Крім того, Мирон Богданович сказав мені: «Не знаю, чи тобі варто їхати, але все ж спробуй». На той момент в обоймі дніпрян із форвардів був лише Олег Протасов. Володимир Лютий і Олег Таран перебували в лазареті. Втім, я вирішив не сидіти на лавці для запасних і не задовольнятися матчами за дубль. Я попросив керівництво віддати мене у команду першої ліги. Таким чином, три роки я провів у нікопольському «Колосі».

– Нині ситуація з футболом у Нікополі, на жаль, не найкраща, але тоді майстрів у складі «Колоса» було вдосталь...

– Микола Федоренко, Андрій Ділай, Олександр Хапсаліс, Вальдас Каспаравічус... Дуже багато відомих футболістів грали у Нікополі. Було, у кого повчитися. Моїм другом у команді був Олексій Яковенко, старший брат Павла Яковенка. До речі, з Павлом я навчався у Київському спортінтернаті.

– Повертаючись до дніпропетровського періоду, хочу запитати у вас про вихованця тернопільського футболу Івана Вишневського, якого вже немає з нами...

– О, так, Іван мені допомагав із перших днів. Як старший товариш, він взяв мене під свою опіку, під «шефство». Тим більше, ми обидва – «западенці», майже земляки. Дуже хороша була людина. Ми разом лікувалися у Москві, у травматології.

– На той момент Олег Протасов вже мав чималий авторитет. «Зірковості» у його поведінці не було?

– Не хотів би, щоби хтось думав, що я негативно ставлюся до нинішнього покоління, але наведу вам приклад. Одного разу ми грали із «Жальгірісом». Після гри треба було взяти із собою форму і м’ячі. Ми з Олегом однолітки, але я на два тижні старший. «Володю, ти з якого місяця?» – питає. «З січня» – кажу. «Ну тоді бери сітку із м’ячами, а я візьму форму» – сказав Олег. Людина забила тоді 35 м’ячів у чемпіонаті СРСР. Не знаю, чи нинішні «зірки» так поводили б себе. Радий, що грав із Протасовим у одній команді – його простота мене вражала.

– У складі «Колоса» вам довелося виступати в одній команді із легендою місцевого футболу Сергієм Кирієнком. 2009-го року його не стало...

– Знаєте, з чим у мене, перш за все, асоціюється Сергій? Це дуже вихована, спокійна людина. Він був справжнім капітаном, «заводилою». Часто згадую, як «Колос» вибив з Кубка СРСР московське «Динамо». Кирієнко тоді зіграв блискуче – в обох матчах відстояв на «нуль», парирував три післяматчевих пенальті...

– Після кількох років, проведених у Дніпропетровську і Нікополі, ви повертаєтеся у рідну «Волинь». 1989-го року разом із нею ви стаєте переможцем другої ліги української зони. Кажуть, що у Луцьку тоді була одна з найсильніших команд за всі часи існування...

– Наш колектив формувався ще на початку 1980-х. Спочатку його будував Маркевич, потім Кварцяний. Вік футболістів становив 25–27 років, а це період футбольного розквіту. Партнери відчували один одного інтуїтивно, крім того, більшість із нас були волинянами. Львів’яни Олег Федюков, Ігор Польний, Андрій Федецький перейняли нашу філософію.

«РІШЕННЯ РАДЕНКА СТАЛО НЕСПОДІВАНКОЮ»

– Розпад Радянського Союзу спонукав багатьох футболістів до виїзду за кордон у пошуках кращої долі. Ви ж вирішили залишитися у складі «Волині» і взяли участь у прем’єрному чемпіонаті України.

– Мені приємно було грати вдома. Як і на початку своєї кар’єри, я хотів виступати у Луцьку. Згодом, коли до завершення кар’єри залишалося кілька років, я вирішив податися за кордон. Тому у Польщу та Ізраїль їхав з метою заробітку. Хоча там теж провів непоганий період.

– Віталій Кварцяний одного разу сказав, що для волинян найбільш принциповим матчем було дербі з «Вересом». Мовляв, найголовніше, щоб «Волинь» була 19-ю в турнірній таблиці, а «Верес» 20-м, тоді у Луцьку всі будуть задоволені. Перше ваше дербі у чемпіонаті України завершилось перемогою рівненської команди. Проте красномовною була статистика: три вилучення, два пенальті...

– До того моменту, поки «Верес» не вилетів із вищої ліги 1995-го, кожен матч був надзвичайно принциповим. Мені запам’яталося одне із наших дербі, яке відбулося у 1993-му. Той матч у Рівному закінчився нульовою нічиєю, але на трибунах зібралося 25 тисяч глядачів. Ця цифра солідна навіть для нинішніх реалій. Після перемог нас носили у Луцьку на руках, а у разі поразки хлопці в місто боялися виходити.

– У вашій кар’єрі була спроба закріпитися у львівських «Карпатах». Проте у зелено-білій футболці ви з’являлися на полі лише 6 разів. Запрошував вас добре знайомий Мирон Маркевич...

– Не підійшов «Карпатам» за стилем.

– Шкодуєте, що їздили до Львова?

– На той момент я травмувався. Але Мирон Богданович запевнив мене, що я матиму змогу закріпитися у «Карпатах». У Львові я повністю вилікувався, але гра не «клеїлася». Тренер сказав мені: «Бачу, що у тебе не все виходить». Маркевич запропонував мені варіант із польською командою. Таким чином, я рік провів у люблінському «Моторі».

– Після польського періоду ви знову повернулися у Луцьк. Саме тоді ви мали змогу спостерігати за тим, як перші кроки у професійному футболі робить молодий Анатолій Тимощук...

– Не можу сказати, що я бачив у ньому зіркового футболіста. Просто Анатолій своїм ставленням до тренувань, самовіддачею, бажанням сформував себе у того, ким він є. Він мав підтримку тренера, яка сприяла його розвитку.

– У Луцьку ви провели сезон і знову поїхали за кордон – цього разу в ізраїльський «Маккабі» із Кфар-Кани. Саме там ви працювали під орудою Даніеля Брайловскі. Це аргентинський футболіст ізраїльського поход­ження, що ставав чемпіоном Уругваю і Мексики. Його тренерські методи вам запам’яталися?

– Це тактично грамотний тренер. До кожної гри ми готувалися по-різному. У тренерському штабі працював тренер з фізичної підготовки, який був наставником збірної Ізраїлю з легкої атлетики. Словом, у Брайловскі дуже правильно був побудований тренувальний процес. Наша команда була своєрідною, бо у «Маккабі» грали і араби, і євреї. Ми показували хороші результати, але згодом таки почалися чвари між арабами та євреями, тому команду почало лихоманити.

– Ви вкотре повернулися у Луцьк, де вам довелося попрацювати під керівництвом ще одного харизматичного тренера Анатолія Раденка. Нині Анатолій Григорович залишив футбол і став священнослужителем.

– Насправді його вчинок шокував усіх. До речі, він не лише тренував «Волинь», а й виступав за нашу команду. Думаю, що його рішення потрібно поважати і тільки висловити йому слова підтримки і розуміння.

– Наостанок запитаю вас про вашу безпосередню роботу. У Луцьку здавна вміють працювати з молоддю. Чи є у складі молодіжної команди «Волині» гравці, які вже завтра зможуть підсилити основну команду? Багато авансів видають Дмитру Задерецькому та Віктору Хомченку...

– Задерецький і Хомченко мають хороші шанси стати відомими футболістами. У них, як і у їхніх одноклубників, попереду нелегкий шлях. Перш за все, потрібно наполегливо працювати. Щодо Задерецького, то його Віталій Володимирович поступово підпускає до «першої» команди. Але йому, як і його одноліткам, бракує стабільності.

Популярные новости
Источник новости:
кнопка перехода
Оцените материал
Поделиться
Комментарии (0)

Оставить комментарий

Рейтинг букмекеров

Лента новостей

28 марта
22:56
Испанская студентка потребовала убрать статую Дани Алвеса в его родном городе
22:52
Георгий Судаков: "Не могу дождаться, чтобы представить нашу страну в Германии этим летом!"
22:34
Фелипе Мело: "Алвес и Робиньо должны заплатить за то, что сделали"
22:18
Совладельца "Челси" сместят с должности в 2027 году
21:58
AS: "Реал" может перенести презентацию Мбаппе на август
21:47
"Манчестер Юнайтед" хочет приобрести у "Баварии" Йозуа Киммиха
21:18
Ули Хенесс: "Забрать Алонсо в "Баварию" будет очень сложно, если не невозможно"
21:11
Хави подал в суд сразу двух журналистов
20:49
"Шахтер" провел тренировку в полном составе (Видео)
20:48
"Левый берег" - "Агробизнес": прогноз Виктора Козина
20:31
Впервые украинский арбитр будет работать на финале четырех футзальных ЛЧ
20:25
Матвей Пономаренко: "Мы вошли в восьмерку лучших команд, и проходных матчей точно не будет"
19:58
"Райо Вальекано" намерен арендовать Брайана Сарагосу
19:44
Эндрик значительно прибавил в стоимости после матчей за сборную Бразилии
19:38
Генштаб ВСУ: Оперативная информация по состоянию на 18.00 28.03.2024
19:28
Ральф Рангник может возглавить "Баварию"
19:17
Первая лига. 2-й тур (второй этап). Анонс матчей
19:14
"Фиорентина" обратилась к Даниэле Де Росси с предложением возглавить команду
18:58
"Эвертон" получит кредит от будущего владельца
18:46
Андрей Булеза из-за травмы пропустит Олимпиаду-2024
18:30
Маркус Рашфорд может пропустить Евро-2024
18:15
"Барселона" активно интересуется Жоржиньо
18:00
"Манчестер Юнайтед" и "Ювентус" могут совершить обмен игроками
17:46
УЕФА может расширить заявку команд-участниц Евро-2024 до 26 игроков
Больше новостей
28 марта
22:52
Георгий Судаков: "Не могу дождаться, чтобы представить нашу страну в Германии этим летом!"
20:49
"Шахтер" провел тренировку в полном составе (Видео)
20:48
"Левый берег" - "Агробизнес": прогноз Виктора Козина
20:31
Впервые украинский арбитр будет работать на финале четырех футзальных ЛЧ
20:25
Матвей Пономаренко: "Мы вошли в восьмерку лучших команд, и проходных матчей точно не будет"
19:38
Генштаб ВСУ: Оперативная информация по состоянию на 18.00 28.03.2024
19:17
Первая лига. 2-й тур (второй этап). Анонс матчей
18:46
Андрей Булеза из-за травмы пропустит Олимпиаду-2024
17:46
УЕФА может расширить заявку команд-участниц Евро-2024 до 26 игроков
17:15
Алексей Сыч: "В составе олимпийской сборной было много новых лиц - нужно было познакомиться"
16:46
Германия объявила об очередном пакете военной помощи для Украины
16:16
"Шахтер" готовится к "Оболони": Пушич поздравил украинских и грузинских игроков с выходом на Евро-2024
15:44
"Динамо": возвращение сборников, подготовка к вояжу в Полтаву
15:29
Егор Ярмолюк: "Посидели в ресторане украинской еды с Льюисом-Поттером, Коллинзом, Гики и Беном Ми"
14:59
Marca: "Лунин понял свое место, не скандалил и прекрасно воспользовался возможностью в "Реале"
14:14
"Шахтер" и "Динамо" – в мировом топ-рейтинге подписания молодых игроков
13:55
Василий Сачко: "В матче с Исландией стоит отметить командные действия сборной Украины и смелость Реброва"
13:40
"Рух" (U-19) получил нового главного тренера
13:25
Дмитрий Михайленко: "Для Украины это достижение - попасть в когорту восьми лучших сборных Европы"
13:10
Германия обещает защитить сборную Украины и ее болельщиков на Евро-2024
13:02
Вторая лига. 21-й тур. Анонс матчей
12:50
Известно, за какую сумму "Черноморец" был готов продать Салюка "Хаммарбю"
12:35
Михаил Кополовец: "Цыганков с Исландией проделал колоссальный объем работы, он сделал эту игру"
12:20
Гвардейцы сборной Украины: юбилей Зинченко, Матвиенко догнал Ващука, Цыганков - Хачериди, Яремчук обошел Калиниченко
Больше новостей
28 марта
22:56
Испанская студентка потребовала убрать статую Дани Алвеса в его родном городе
22:34
Фелипе Мело: "Алвес и Робиньо должны заплатить за то, что сделали"
22:18
Совладельца "Челси" сместят с должности в 2027 году
21:58
AS: "Реал" может перенести презентацию Мбаппе на август
21:47
"Манчестер Юнайтед" хочет приобрести у "Баварии" Йозуа Киммиха
21:18
Ули Хенесс: "Забрать Алонсо в "Баварию" будет очень сложно, если не невозможно"
21:11
Хави подал в суд сразу двух журналистов
19:58
"Райо Вальекано" намерен арендовать Брайана Сарагосу
19:44
Эндрик значительно прибавил в стоимости после матчей за сборную Бразилии
19:28
Ральф Рангник может возглавить "Баварию"
19:14
"Фиорентина" обратилась к Даниэле Де Росси с предложением возглавить команду
18:58
"Эвертон" получит кредит от будущего владельца
18:46
Андрей Булеза из-за травмы пропустит Олимпиаду-2024
18:30
Маркус Рашфорд может пропустить Евро-2024
18:15
"Барселона" активно интересуется Жоржиньо
18:00
"Манчестер Юнайтед" и "Ювентус" могут совершить обмен игроками
17:46
УЕФА может расширить заявку команд-участниц Евро-2024 до 26 игроков
17:29
Ушел из жизни дважды обладатель Кубка чемпионов в составе "Ноттингем Форест"
17:15
Алексей Сыч: "В составе олимпийской сборной было много новых лиц - нужно было познакомиться"
16:58
"Ливерпуль" принял решение по трансферу Трента Александера-Арнольда
16:31
FA обвинила Сандро Тонали в 50-ти новых нарушениях правил о ставках
15:59
"Ницца" оценит Жан-Клера Тодибо примерно в 40 млн фунтов
15:29
Егор Ярмолюк: "Посидели в ресторане украинской еды с Льюисом-Поттером, Коллинзом, Гики и Беном Ми"
15:14
"Бавария" выплатит Томасу Тухелю компенсацию в 12 млн евро
Больше новостей
26 марта
19:00
Грузия - Греция: прямая трансляция матча
19:00
Литва - Гибралтар: прямая трансляция матча
21:45
Уэльс - Польша: прямая трансляция матча
21:45
Украина - Исландия: прямая трансляция матча
21:45
Люксембург - Казахстан: прямая трансляция матча
21:45
Австрия - Турция: прямая трансляция матча
21:45
Словения - Португалия: прямая трансляция матча
21:45
Германия - Нидерланды: прямая трансляция матча
21:45
Англия - Бельгия: прямая трансляция матча
22:00
Франция - Чили: прямая трансляция матча
22:30
Испания - Бразилия: прямая трансляция матча
25 марта
21:30
Альбасете - Расинг: прямая трансляция матча
24 марта
02:30
Спортинг Канзас-Сити - Лос-Анджелес Гэлакси: прямая трансляция матча
02:30
Сент-Луис Сити - Ди Си Юнайтед: прямая трансляция матча
03:30
Колорадо Рэпидз - Хьюстон Динамо: прямая трансляция матча
04:30
Сан-Хосе Эртквейкс - Сиэтл Саундерс: прямая трансляция матча
04:30
Портленд Тимберс - Филадельфия Юнион: прямая трансляция матча
04:30
Лос-Анджелес - Нэшвилл: прямая трансляция матча
12:00
Кремень - Металлист: прямая трансляция матча
12:15
Реал-Фарма - ЮКСА: прямая трансляция матча
12:30
Диназ - Буковина: прямая трансляция матча
13:00
Дружба - Локомотив: прямая трансляция матча
13:15
Агробизнес - Виктория: прямая трансляция матча
13:30
Скала 1911 - Нива: прямая трансляция матча
Больше новостей
28 марта
20:48
"Левый берег" - "Агробизнес": прогноз Виктора Козина
15:00
ЮКСА - Металлург-2: прогноз на матч
26 марта
12:30
Испания – Бразилия. Анонс и прогноз матча
12:00
Франция – Чили. Анонс и прогноз матча
11:45
Украина – Исландия. Анонс и прогноз матча
11:45
Уэльс - Польша. Анонс и прогноз матча
11:45
Германия - Нидерланды. Анонс и прогноз матча
11:45
Словения – Португалия. Анонс и прогноз матча
11:45
Англия - Бельгия. Анонс и прогноз матча
11:45
Люксембург – Казахстан. Анонс и прогноз матча
10:31
Испания – Бразилия: ставка на обмен голами
10:00
Германия - Нидерланды: прогноз на голы
09:52
Англия - Бельгия: прогноз Бена Наптона
12:00
Франция - Чили: прогноз на матч
11:45
Люксембург - Казахстан: прогноз на матч
11:45
Уэльс - Польша: прогноз на матч
11:45
Украина - Исландия: прогноз на матч
11:45
Австрия - Турция: прогноз на матч
11:45
Словения - Португалия: прогноз на матч
09:00
Грузия - Греция: прогноз на матч
09:00
Литва - Гибралтар: прогноз на матч
27 марта
15:00
Левый берег - Агробизнес: прогноз на матч
15:00
Чайка - Звягель: прогноз на матч
25 марта
11:30
Альбасете - Расинг(Ф): прогноз на матч
Больше новостей

Рейтинг казино

4500 грн + 100FS
Забрать подарок →