closer-popup
footboom
Авторизация пользователя на сайте footboom1.com
Вход через социальные сети
или
Забыли пароль?
Регистрация
closer-popup
footboom
Регистрация
Поля отмечены звездочками * обязательны для заполнения

Ваша відповідь збережена
Зробіть, будь ласка, прогноз для майбутніх матчів
successful

Спасибо!

Готово! Проверьте свою электронную почту, чтобы узнать о специальном предложении!
closer-popup

Сергій Нагорняк: "У мене Юхим Григорович не вірив"

Сергій Нагорняк: "У мене Юхим Григорович не вірив"
Источник фото:
Изменить размер a+ a-
1010
0
Фавбет Бонус 10 000 грн
получить

Екс-футболіст «Ниви» та збірної України розповів про витоки своєї кар’єри та дебют вінничан у вищій українській лізі.

Пане Сергію, мабуть, краще за вас про вінницьку «Ниву» сезону 1993/94 рр. ніхто не розповість, адже ви є місцевим вихованцем, відтак повинні знати практично все про тодішній клуб?

— Так, я справді виховувався в місцевій футбольній школі, є корінним вінничанином. Чесно кажучи, для тодішньої Вінниці успіх місцевого колективу був фантастичним, адже команда щойно вий­шла з першої ліги, й відразу посіла місце в десятці найкращих клубів України. У «Ниві» в 1993–1994 рр. виблискувала молодь віком 20, 21, 22 роки: Олександр Горшков, Віталій Косовський, Олег Надуда… Були, звісно, й досвідчені гравці — Віктор Буднік, Віталій Тарасенко, Леонід Гайдаржи, Сергій Сапронов, інші, які фактично складали стрижень команди. Про той колектив можна сказати, що це був такий собі сплав досвіду та молодості.

— Якщо зважати на результат, отой сезон був найуспішнішим для вінничан, адже після нього так високо «Нива» більше ніколи не підіймалася, займаючи чотирнадцяте, п’ятнадцяте місця, й, зрештою, за три роки залишила вищий дивізіон. Що стало двигуном тодішнього успіху «біло-зелених»?

— Підбір виконавців і шалена мотивація. Перед нами завдання стояло — закріпитися в еліті, відтак намагалися не поступитися жодному суперникові, особливо — на своєму полі. Щоправда, старт у нас був невдалим, певне, позначився період адаптації. А в другому колі наша команда чудово грала, набрала хороший хід. Недарма ж по закінченні сезону зразу троє гравців перейшли до іменитіших колективів — Надуда у «Спартак», Косовський у «Динамо», а Горшков у «Чорноморець». За півроку я залишив Вінницю, перейшовши до «Спартака». Хочу сказати, що саме в тому сезоні «Нива» була справді сильною командою, за яку виступали талановиті футболісти.

Розкажіть про історію із житомирським «Хіміком», за який ви посеред сезону-1993/94 відіграли кілька матчів і знову повернулися до Вінниці?

— Так, справді, я відіграв кілька матчів за житомирців у першому колі. Мене туди набувати досвіду відправив тодішній тренер «Ниви» Юхим Школьников. До основного складу практично не проходив, відтак мене вирішили відрядити до «Хіміка». Тоді ж таких жорстких законів щодо переходів не було, тому я спокійно відіграв у іншому клубі, а вже взимку повернувся до Вінниці.

А яка гра в тому сезоні вам запам’яталася найбільше? Можливо, домашні нічиї з «Динамо» або «Шахтарем»?

— Особисто мені найбільше залишився в пам’яті домашній поє­динок проти «Чорноморця», якому ми поступилися 2:1. Саме в тій грі відбувся мій дебют у професійному футболі. Я вийшов на заміну в другому таймі, мав два моменти, проте на висоті був голкіпер одеситів Олег Суслов. Також запамятався перший м’яч, який я забив у вищому дивізіоні, але то вже сталося пізніше.

Щодо забитих м’ячів, у тому сезоні ви особливою результативністю не відзначалися, записавши на свій рахунок усього два влучних постріли. Певне, молодість не дозволила досягнути більшого?

— Якщо не помиляюся, тоді я забив «Дніпру» та «Карпатам». Самі розумієте, мене тільки підтягнули з дубля, стабільно почав грати тільки в другій частині сезону. Доб­ре, що взагалі щось забив, адже наставник до мене особливої прихильності не виявляв.

А як налаштовувалися учорашні першолігівці на матчі проти грандів українського футболу — «Динамо», «Дніпра»?

— Налаштовувалися дуже доб­ре. Того сезону, пам’ятаю, ми вдома відібрали очки в динамівців і «гірників». Дніпрян у Кубку переграли — 2:1. Приємно було грати в тій команді, вболівальники відчайдушно підтримували нас, на кожен матч приходило щонайменш десять — п’ятнадцять тисяч. Певна річ, абияк грати ми просто не мог­ли. Узагалі Вінниця — це футбольне місто. Прикро, що зараз вже немає «Ниви», клуб припинив існування. А тоді люди залюбки ходили на місцевий стадіон, кожен матч для них був, неначе свято.

— До речі, про стадіон. На початку дев’яностих він мав такий же жалюгідний вигляд, як і зараз, чи все ж за ним бодай трохи доглядали?

— Фактично те ж саме, що й зараз. Щоправда, тоді він був охайнішим і доглянутим. Поле завжди перебувало у чудовому стані. Але в ті часи я на такі моменти уваги не звертав, мені хотілося грати, а подіб­ні питання мене мало хвилювали.

Власники «Ниви» щедро віддячували своїм футболістам за гру? Яка, приміром, була у вас заробітна платня?

— Знаєте, моя дружина досі зберігає мій перший контракт, згідно з яким я отримував тридцять доларів. Так, цифра зараз виглядає смішною, проте в ті часи це були гроші, стільки нам платили. Звісно, комусь більше, комусь менше, але стільки, скільки заробляють зараз футболісти, ми точно не заробляли.

— А як до новачка еліти ставилися «люди в чорному»? Засуд­жували часто?

— Чесно кажучи, я жодного разу не помітив, аби нас судили в одні ворота. Можливо, тодішні арбітри, котрі проходили ще радянську школу виховання, ставилися до своїх обов’язків відповідальніше та професійніше. Вони справді доб­ре вміли судити. Не скажу, що не помилялися, проте їхні похибки не були такими очевидними, як зараз. Переконаний, рівень тодішнього суддівства був вищим.

— Запитаю про вже спочилого наставника команди Юхима Школьникова. Якою він був людиною, як його сприймав колектив?

— Дуже суворим і вимогливим був Юхим Григорович. Од кожного футболіста вимагав тільки максимальної самовіддачі, й не тільки в офіційних матчах, а й на тренуваннях. Він був тренером дуже неординарним. Консервативно підходив до стартового складу, молодь підпускав неохоче. Наприклад, у мене Юхим Школьников узагалі не вірив, мовляв, як я можу взагалі заграти в його команді. Але згодом коуч свої погляди змінив, почав більше довіряти молоді. Що стосується безпосередньо тренувального процесу, то за ним він практично завж­ди споглядав зі сторони, активної участі в ньому не брав, міг лише щось підказати.

Тобто для футболістів він був такою собі авторитарною особистістю?

— Частиною колективу він точно не вважався. Я би навіть розділив команду на дві частини — тренера та футболістів. Другим батьком його назвати навряд чи можна.

Мабуть, найбільшим жартівником у колективі був хтось із досвідчених гравців, ураховую­чи залізну руку керманича?

— Справді, як правило, якщо хтось і міг пожартувати, це були хлопці старшого покоління. Узагалі в досвідчених гравців було своє коло спілкування, в нас, молодих, своє. А загалом колектив був непоганий. Наприклад, серед молодих найбільшим веселуном уважався Олег Надуда, постійно когось підколював, «травив». Міг розвеселити хлопців.

А кому належали лаври справжнього ватажка команди, лідера?

— Однозначно, Олегові Надуді. Він не тільки був душею команди, а й справжнім лідером, неодноразово самотужки забезпечував очки «Ниві», провів просто фантастичний сезон. На футбольному ж полі чудово виконував обов’язки капітана Леонід Гайдаржі. Він був одним із ветеранів команди, чудово читав гру, завжди думав на кілька кроків уперед. Повірте, обіграти такого захисника — завдання не з легких.

У тому сезоні Олег Надуда став найкращим бомбардиром «Ниви» — вісім м’ячів. Що стало запорукою настільки високої результативності футболіста, котрий лише перший сезон проводив на високому рівні?

— Я би не сказав, що на нього грала вся команда. Він індивідуально був сильним виконавцем, міг узяти на себе ініціативу, самотужки вирішити долю зустрічі. Один на один обігравав опонентів, навіть не помічаючи їх. Що там казати, якщо після того сезону Олега запросили до московського «Спартака».

Подейкують, у ті часи «Нива» хоча й грала у вищій лізі, проте фінансова складова залишала бажати кращого?

— Наскільки знаю, підтримував нас тоді губернатор області, а начальником команди був Ігор Федорович Гатауллін (нинішній голова атестаційного комітету ФФУ). Тому восени ми проблем із фінансуванням не відчували. Це вже потім, після зимової перерви, нам по кілька місяців почали затримувати зарплатню. Один за одним змінювалися спонсори, гравців годували порожніми обіцянками. Скажу, що з нами за той сезон й досі не розрахувалися. Виходило так, що команда демонструвала результат, а наш труд оплачувався численними обіцянками. Певне, нестабільність із фінансуванням у майбутньому серйозно позначилася на «Ниві», яка за кілька сезонів безповоротно зникла із футбольної еліти України.

Популярные новости
Источник новости:
кнопка перехода
Оцените материал
Поделиться
Комментарии (0)

Оставить комментарий

Рейтинг букмекеров

Лента новостей

25 апреля
23:57
"Бохум" – "Хоффенхайм". Анонс и прогноз матча
23:54
Физическая готовность и профилактика травм - в "Барселоне" произошли изменения
23:49
Атакующий полузащитник "Баварии" сделал выбор между Месси и Роналду
23:31
Алиссон Бекер – лидер рейтинга лучших вратарей на текущий момент по версии FourFourTwo
23:19
На стадионе "Майнца" обнаружили 500-килограммовую бомбу Второй мировой войны
23:06
Известно, в какую сумму "Наполи" оценил Довбика
22:51
Чемпионат Италии "Удинезе" – "Рома" 1:2. Видеообзор матча
22:36
Австрийская федерация футбола требует от "Баварии" 15 миллионов евро за Рангника
22:22
Георгий Судаков - трансферная цель "Арсенала" и "Челси"
22:20
Арне Слот: "Я хотел бы стать новым тренером "Ливерпуля"
22:01
"Монпелье" – "Нант". Анонс и прогноз матча
21:51
"Мы не забыли" - Месси почтил память Тито Вилановы (Фото)
21:46
Таллес: "Акцент - на действиях при завершении атак"
21:27
Сержиу Консейсау прокомментировал продление контракта с "Порту"
21:14
Ультрас "Баварии" запустили петицию против приглашения в клуб Рангника
20:43
Степаненко слушает, Кевин празднует, Матвиенко отжимается: как "Шахтер" готовится к ЛНЗ (Видео)
20:35
Сульшер может возглавить сборную Канады
20:14
"Бавария" готова выплатить 2,5 миллиона евро сборной Австрии в качестве отступных за Рангника
19:52
Генштаб ВСУ: Оперативная информация по состоянию на 18.00 25.04.2024
19:46
Йожеф Сабо: "Номер один в УПЛ – Бражко. Он первым поедет за границу"
19:38
Владимир Баенко: "Кривбасс" поддерживает официальное стимулирование арбитров"
19:32
Евгений Ткачук: "Две недели назад мне сделали операцию"
18:58
ФК "Кривбасс" уплатил в госбюджет налогов на общую сумму 38 476 144 гривны
18:45
Официально: "Порту" объявил о продлении контракта с Сержиу Консейсау
Больше новостей
25 апреля
23:06
Известно, в какую сумму "Наполи" оценил Довбика
22:22
Георгий Судаков - трансферная цель "Арсенала" и "Челси"
21:46
Таллес: "Акцент - на действиях при завершении атак"
20:43
Степаненко слушает, Кевин празднует, Матвиенко отжимается: как "Шахтер" готовится к ЛНЗ (Видео)
19:52
Генштаб ВСУ: Оперативная информация по состоянию на 18.00 25.04.2024
19:46
Йожеф Сабо: "Номер один в УПЛ – Бражко. Он первым поедет за границу"
19:38
Владимир Баенко: "Кривбасс" поддерживает официальное стимулирование арбитров"
19:32
Евгений Ткачук: "Две недели назад мне сделали операцию"
18:58
ФК "Кривбасс" уплатил в госбюджет налогов на общую сумму 38 476 144 гривны
18:33
Первая лига. 6-й тур (второй этап). Анонс матчей
18:31
Гендиректор "Металлиста 1925": "Ракицкий? Здесь и комментировать нечего"
17:29
Шон Дайч: "Миколенко вряд ли сможет сыграть против Брентфорда"
17:15
Виталий Пономарев: "Мы изучали как играет "Верес" - сейчас нет проходных матчей"
15:58
"Шахтер" продолжает работать в максимально плотном графике
15:29
Киевское "Динамо" желает подписать игрока "Миная" U-19 Андрея Чеберинчака
14:46
Официально: "Черноморец" оба матча с "Шахтером" сыграет в Киевской области
14:31
Стало известно место проведения контрольного матча Польша – Украина
14:16
"Кривбасс" начал подготовку к матчу с "Металлистом 1925": заслуженный релакс, U-19 – в обойме
13:45
Андрей Лунин выдвинул "Реалу" условия по продлению контракта – клуб реагирует негативно
13:29
Анатолий Диденко: "На сборах у Кварцяного от усталости люди просыпались и спрашивали: "Какая сейчас тренировка? Третья? Вторая?"
13:15
Ян Костенко: "Хочу попросить прощения у болельщиков "Карпат" и Ариэльсона"
13:00
Игрока "Днепра-1" Гаджиева хотят видеть в сборной Азербайджана
12:45
Ярослав Ракицкий интересен "Металлисту 1925"
12:30
Известно, сколько зрителей смогут посетить финал Кубка Украины
Больше новостей
25 апреля
23:57
"Бохум" – "Хоффенхайм". Анонс и прогноз матча
23:54
Физическая готовность и профилактика травм - в "Барселоне" произошли изменения
23:49
Атакующий полузащитник "Баварии" сделал выбор между Месси и Роналду
23:31
Алиссон Бекер – лидер рейтинга лучших вратарей на текущий момент по версии FourFourTwo
23:19
На стадионе "Майнца" обнаружили 500-килограммовую бомбу Второй мировой войны
23:06
Известно, в какую сумму "Наполи" оценил Довбика
22:51
Чемпионат Италии "Удинезе" – "Рома" 1:2. Видеообзор матча
22:36
Австрийская федерация футбола требует от "Баварии" 15 миллионов евро за Рангника
22:20
Арне Слот: "Я хотел бы стать новым тренером "Ливерпуля"
22:01
"Монпелье" – "Нант". Анонс и прогноз матча
21:51
"Мы не забыли" - Месси почтил память Тито Вилановы (Фото)
21:27
Сержиу Консейсау прокомментировал продление контракта с "Порту"
21:14
Ультрас "Баварии" запустили петицию против приглашения в клуб Рангника
20:35
Сульшер может возглавить сборную Канады
20:14
"Бавария" готова выплатить 2,5 миллиона евро сборной Австрии в качестве отступных за Рангника
18:45
Официально: "Порту" объявил о продлении контракта с Сержиу Консейсау
18:16
Криштиану Роналду диктовал Ральфу Рангнику свои правила игры за "Манчестер Юнайтед"
17:59
Игроки "Барселоны" регулярно приходили в офис, пытаясь уговорить Хави остаться
17:44
Карло Анчелотти: "Куртуа в порядке – думаю, он будет доступен на следующей неделе"
17:29
Шон Дайч: "Миколенко вряд ли сможет сыграть против Брентфорда"
17:02
Карло Анчелотти: "Мне кажется, что Хави принял правильное решение"
16:46
Энцо Фернандеса прооперируют - для аргентинца сезон завершен
16:31
За "долбанного идиота" – игрок "Альмерии" получил серьезное наказание
16:16
Тони Кроос: "Анчелотти недавно обманул нас"
Больше новостей
26 апреля
12:30
Металлист - Кремень: прямая трансляция матча
19:00
Пяст - Варта: прямая трансляция матча
19:30
Санкт-Паули - Ганза: прямая трансляция матча
19:30
Герта - Ганновер: прямая трансляция матча
20:00
Адана Демирспор - Галатасарай: прямая трансляция матча
21:30
Бохум - Хоффенхайм: прямая трансляция матча
21:30
Андорра - Расинг: прямая трансляция матча
21:30
Венеция - Кремонезе: прямая трансляция матча
21:30
Пиза - Катандзаро: прямая трансляция матча
21:30
Ягеллония - Погонь: прямая трансляция матча
21:45
Фрозиноне - Салернитана: прямая трансляция матча
21:45
Эйпен - Шарлеруа: прямая трансляция матча
22:00
Реал Сосьедад - Реал: прямая трансляция матча
22:00
Монпелье - Нант: прямая трансляция матча
22:00
Куинз Парк Рейнджерс - Лидс: прямая трансляция матча
22:15
Жил Висенте - Арока: прямая трансляция матча
25 апреля
02:00
Апаресиденсе - Сампайо Корреа: прямая трансляция матча
19:45
Херенвен - ПСВ: прямая трансляция матча
20:00
Лейрия - Пенафиел: прямая трансляция матча
21:00
Удинезе - Рома: прямая трансляция матча
21:30
Антверпен - Юнион: прямая трансляция матча
22:00
Брайтон энд Хоув - Манчестер Сити: прямая трансляция матча
22:00
Гоу Эхед Иглз - Фейеноорд: прямая трансляция матча
24 апреля
03:00
Бруски - Мирасол: прямая трансляция матча
Больше новостей
25 апреля
23:57
"Бохум" – "Хоффенхайм". Анонс и прогноз матча
22:01
"Монпелье" – "Нант". Анонс и прогноз матча
12:00
"Брайтон" - "Манчестер Сити". Анонс и прогноз матча
11:00
"Удинезе" - "Рома". Анонс и прогноз матча
09:45
"Херенвен" - ПСВ. Анонс и прогноз матча
12:00
Гоу Эхед Иглз - Фейеноорд: прогноз на матч
11:30
Антверпен - Юнион: прогноз на матч
09:45
Херенвен - ПСВ: прогноз на матч
24 апреля
12:00
"Аякс" – "Эксельсиор". Анонс и прогноз матча
12:00
"Монако" – "Лилль". Анонс и прогноз матча
12:00
"Манчестер Юнайтед" – "Шеффилд Юнайтед". Анонс и прогноз матча
12:00
"Марсель" - "Ницца". Анонс и прогноз матча
12:00
"Кристал Пэлас" - "Ньюкасл". Анонс и прогноз матча
12:00
"Аталанта" - "Фиорентина". Анонс и прогноз матча
12:00
"Эвертон" - "Ливерпуль". Анонс и прогноз матча
12:00
Аталанта - Фиорентина: прогноз на матч
12:00
Аякс - Эксельсиор: прогноз на матч
12:00
Монако - Лилль: прогноз на матч
12:00
Марсель - Ницца: прогноз на матч
11:45
Ковентри - Халл: прогноз на матч
11:30
Брюгге - Генк: прогноз на матч
11:30
Андерлехт - Серкль Брюгге: прогноз на матч
10:00
Лорьян - ПСЖ: прогноз на матч
09:45
Твенте - Алмере: прогноз на матч
Больше новостей

Рейтинг казино

4500 грн + 100FS
Забрать подарок →